Вукадиновић: Напад на Јерков скандалозан, Шешељ повлашћен

0

Понашање радикала који су у Скупштини Србије претили посланици ДС Александри Јерков је недопустиво и скандалозно, оценио је аналитичар и народни посланик Ђорђе Вукадиновићем. Он је у Новом дану рекао да шиканирање, пре свега опозиционих посланика није ништа ново и додао да Војислав Шешељ у скупштини има повлашћен положај.

„Нисам био у сали када се догодило то окруживање, било је добацивања док је Јерков говорила за говорницом и поставила то питање о Шешељу. Она је 5,6 пута апострофирала ту формулацију, било је добацивања, али ништа више од оног очекиваног, радикалског“, рекао је Вукадиновић.

Он је казао да у то време Шешељ није био у сали, па посланици СРС вероватно „нису знали како да реагују“, али да није било онога што је касније речено у медијима, да су Јерков, када је остала сама у посланичкој клупи, окружили радикали и, према речима представника демократа, најбруталније је вређали и претили јој физичким насиљем.

„Не знате шта је већи проблем. Прво, политички став о пресуди – тешко је рећи да је неко ратни злочинац, постоји пресуда, али према том суду ја немам неки добар став. Ја мислим да је ово питање за правнике и Административни одбор скупштине. Да ли неко ко је одслужио казну може да буде биран на државне функције“, рекао је Вукадиновић и додао да је друга лоша ствар „скандалозно“ понашање посланика према колегиници и жени.

На питање да ли Шешељу мора да буде узет мандат, јер Пословник Скупштине Србије прописује да „посланику престаје мандат пре истека времена на које је изабран, ако је правоснажном судском одлуком осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци“, а Шешељ је осуђен на 10 година, Вукадиновић каже да је то питање за власт.

„За нас лаике би то било тако и ја сам испрва то тако схватио, али сам касније видео да се помиње та двосмисленост речи – осуђивани и осуђени…Мислим да је то више етичко питање, да ли неко ко је одслужио казну може да буде посланик или има неку државну функцију“, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је нагласио да су посланици, поготово посланици опозиције, „најмобингованија категорија“.

„Поента је да је рећи нешто у одбрану опозиционих посланика непопуларно, јако је популарно пљувати по посланицима. Опозициони посланици су некако на то навикли. Влађућа већина је брутална и користи све могуће начине за увреде, од цитата, монтажа, добацивања, па и физичких претњи“, рекао је гост Н1 и додао: „Шешељ је шампион у томе. И то је питање за власт, да ли они имају неки дил или се плаше Шешеља. Он добија реч кад затражи, преко реда, од редоследа, до реплика. Он делује као посланик вишег реда“.

„Све иде ка бојкоту парламента“
Говорећи о бројним амандманима које посланици већине подносе на сопствене предлоге закона и тиме троше време за расправу, због чега се међу опозицијом појавио предлог о бојкоту скупштине, Вукадиновић каже да је „све иде ка том бојкоту“.

„Ја немам никакав проблем с бојкотом. Ја сам још раније рекао да све иде ка бојкоту. Нисам за њега био, али нема смисла да се остаје у Скупштини ако се оваква ситуација настави…Интересантно је да се за бојкот залажу они који нису у парламенту, а они који јесу, залажу се да остану како тако у њему“, каже Вукадиновић.

Према Вукадиновићу, овакво понашање владајуће већине је „кап која је прелила чашу“.

„Једно је добацивање, ти двоструки стандарди и ‘логорски третман’ који имају посланици опозиције. Њихово вађење на то како је то омогућио Пословник који су направили ‘жути’ не пије воду. Они га примењују на бруталан начин“, каже Вукадиновић.

О оправдању оних који не би да бојкотују скупштину и кажу да је то једино место где може да се чује глас опозиције, Вукадиновић каже да „грађани све мање гледају пренос седница“, као и да се показало да оно што опозиција говори у скупштини нема неки добар ођек у јавности.

Већи ођек имало је наше напуштање седнице прошлог четвртка, када је Маја Гојковић поделила опомене а онда и удаљила са седнице Марка Ђуричића, само због тога, што је, каже, тражио да се утврди кворум.

„То је у јавности дочекано много боље од свих наших говора“, рекао је Вукадиновић.

„Ако се опозиција не окупи, давиће нас као мачиће у плиткој води“
О одбијању ПСГ да прихвати Ђиласов предлог о савезу опозиције, гост Н1 каже да то није добро.

„Они су ‘ођавили’ Ђиласов предлог и раније, ово је био ревидирани предлог. Kао неко ко представља критичку јавност, морам да констатујем да то није добар начин. Чињеница је да је ово неозбиљно. Ово су коалициони партнери са београдских избора. Ово сад делује као лоша порука. Генерално грађани, тих 20 посто који су гласали за ‘најозлоглашенију листу’ су навијали да се у том правцу сарадња и настави. И сад, уместо да се она шири, они почињу ту своју игру“, оценио је Вукадиновић.

Он каже да мора да постоји нека организација.

„Нека врста окупљања мора постојати, иначе ће нас овако давити као мачиће у плиткој води“, додао је.

Ипак, Вукадиновић је оптимиста.

„Ја не мислим да је ово крај, ово је нека међуфаза, али је лоша међуфаза. Мислим да ће највећи део опозиције морати да се појави под заједничким називом. Питање је да ли ће грађани имати стрпљења да чекају, отићи це у апатију, у позицију или и ван земље чак“, рекао је.

Н 1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*