Вукосављевић: Министар културе је министар одбране

0

Нови министар културе Владан Вукосављевић у интервјуу за нови Недељник најваљује нови „културни устав“, говори због чега га је све срамота у култури, шта мисли о српским медијима…

Нови министар културе Владан Вукосављевић оценио је у интервјуу за Недељник да може да се каже да је истовремено и министар одбране имајући у виду да једна читава генерација Срба није посетила Народни музеј, те да најмлађи и најпаметнији одлазе из земље.

„Има она прича о Черчилу која објашњава суштину – ако не бранимо културу, шта ћемо онда да бранимо?“, констатовао је Вукосављевић и поручио да ће његов највећи пораз бити уколико у свом мандату не отвори Народни музеј и Музеј савремене уметности, те да га је срамота због кашњења са њиховим отварањем.

Упитан шта би поручио новим генерацијама, министар културе се позвао на говор Андреа Малроа: „Тешко је давати поруке људима, али кад мало боље размислим, то су две речи: култура и храброст.“ Те две ствари чине основу идентитета. И појединаца и народа.

Он је као приоритет својих приоритета навео израду културне стратегије, коју је окаракатерисао као устав у култури. На опаску шта ће бити у преамбули тог културног устава, министар је навео да то морају да буду културни идентитет Србије и шта је то српски културни простор.

Вукосављевић је нагласио да је начелно резервисан према подизању споменика Зорану Ђинђићу и Слободану Милошевићу, те да инфлација нових споменика није добра ствар, јер Београд мора да води рачуна о својој традицији, о стилу и укусу. Он сматра да споменичко наслеђе у Београду није лоше, али да се нисмо достојно одужили многим великанима из области уметности и културе, као што су рецимо Растко Петровић, Милош Црњански, те Диани Будисављевић, што је већ део етике једног народа.

Говорећи о медијима, који су такође у његовом ресору, министар је медијску слику у Србији оценио као конфузну и нестабилну.

„Kонфузну због извесног степена дерегулације у погледу закона, а сведок сам и једног јаког уплива простаклука и банализације“, оценио је Вукосављевић.

Kоментаришући однос државе и медија, министар је најавио да ће статус Тањуга бити предмет анализе.

„Јасно је да држава не треба да буде у медијима, али постоји маргина крупних изузетака. Ми ћемо врло брзо, у сачињавању медијске стратегије, говорим о недељама, бити у прилици да потражимо модел који је прилагођен општим тенденцијама, али и који садржи у себи извесне специфичности. У Европи не постоји јединствен приступ том проблему. Боље је да државе нема у медијима, али постоје ситуације у којима је то добро. Ако све препустимо тржишту, онда ћемо да се чешемо тамо где нас не сврби“, оценио је Вукосављевић.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*