ВУЛИН: Хрвати ми нису дали да се супротставим усташама

0

Пошто су развили транспарент „За дом спремни“, није ни чудо што влада Хрватске, која то није спречила, не жели да будем сведок и неко ко ће се томе супротставити, каже министар одбране

Александар Вулин, министар одбране, у разговору за Kурир каже да су му Хрвати забранили одлазак у Јасеновац „да се не би супротставио усташама“, које су тамо јуче развиле транспарент „За дом спремни“!

– Пошто су јуче усташе у Јасеновцу развиле транспарент „За дом спремни“, није ни чудо што влада Хрватске, која то није спречила, не жели да будем сведок и не само сведок већ неко ко ће се томе супротставити. Замислите да на комеморацији жртвама у Аушвицу неко развије транспарент „Зиг хајл“, био би ухапшен и одведен или у затвор, или у лудницу – каже Вулин за Kурир и додаје:

– У Хрватској се то неће десити и зато у Јасеновцу нема потомака жртава Срба, Јевреја, Рома и, колико год пута да измисле разлог зашто сам непожељан у Хрватској, истина о геноциду у Јасеновцу за који се Хрватска није покајала остаје и остаће.

 

Смета им Србија

 

Министар одбране је јуче ујутру на РТС казао да ће Србија на ову провокацију реаговати ускоро, државнички.

– Мислио сам да је у Европи загарантована слобода кретања, да свако ко није учинио кривична дела може да се креће, а то о чему сам ја говорио само је процедура која се односи на све, али видите, тражили су повод. Смета им Вучић. Смета им име, смета им што је врховни командант, једноставно, смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре – казао је Вулин и додао:

– Занимљиво је да им није сметало да ја у истој реченици кажем „о томе могу да одлучим ја или врховни командант Војске“… Дакле, једино он може да ми каже: „Немој да идеш на тај пут“, баш као што ја као министар одбране морам да дам дозволу сваком припаднику Војске када напушта нашу земљу службено.

Вулин је навео да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада, већ у Млаку (село поред Јасеновца).

– Kолико ја познајем Вучића, а добро га познајем, Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како реагује једна сигурна, суверена, стабилна држава, а то можете да очекујете у најскоријем времену, у то сам сигуран – истакао је Вулин.

 

У спомен-парку Јасеновац јуче је одржана комеморативна церемонија, уочи које се догодио инцидент када су припадници Хрватских оружаних снага – ХОС развили транспарент са усташким поздравом „За дом спремни“. Хрватски медији преносе да се инцидент није догодио у самом спомен-парку, већ у месту Јасеновац.

Представници хрватске владе јуче су у Јасеновцу положили цвеће, а премијер те земље Андреј Пленковић поручио је након тога да је забрана уласка српском министру одбране јасна порука става и одлучности званичног Загреба да неће толерисати такво понашање. Пленковић је поновио и да је добро што је хрватска делегација недавно прекинула посету Србији због скандала који је изазвао лидер СРС Војислав Шешељ.

– Вулин није особа која је својим изјавама у последње време доприносила томе. Стога је ова порука коју смо јуче послали порука става и одлучности да то нећемо толерисати – казао је хрватски премијер и поновио да је Србија била агресор на Хрватску од 1991. до 1995.

 

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић изјавио је да би Александру Вулину био одбијен улаз у Хрватску да је јуче дошао на границу с том земљом.

 

Патријарх на литургији

 

А српски патријарх Иринеј јуче је у Млаки посетио обновљени Храм Светог пророка Илије, где је служио молитвену литургију у знак сећања на обележавање 73-годишњице од пробоја јасеновачких логора. Литургији је присуствовала амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*