Вулин: Kајем се што сам рекао истину о стану

0

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је погрешио што је, како је навео, рекао истину у вези са куповином стана у београдској општини Звездара.

Он је додао да се каје што је у том случају поступио по закону.

Вулин је у Kрушевцу, где је присуствовао представљању рада Владе Србије у првих 100 дана, затражио да надлежни органи, како је рекао, још једном провере све детаље у вези куповине тог стана.
Не тражим оправдање, стан сам купио пре шест година када нисам био део извршне власти. Искрено се кајем што сам рекао истину, што нисам размишљао како она звучи. Нисам требао рећи да ми је помогла породица, требао сам да не кажем истину“, казао је министар.

Према његовим речима, подаци о томе како је купио стан познати су већ шест година.

„Две године се медији непрекидно баве тиме. Писали су у НИН-у, у Времену, да имам куће на Сењаку, на Бежанијској коси, у Португалу. О мом стану, односно половини стана, се више причало него о свим пљачкашким приватизацијама или имовини политичара од 2000. године“, рекао је Вулин.

Он је навео да је званично и јавно пријавио куповину стана али и да је могао да пријави тај стан на супругу или неког другог члана породице.

„Погрешио сам, требало је да поступим као ови за које сте открили да имају јахте по Хрватској“, казао је Вулин.

Мрежа за истраживање криминала и корупције (KРИK) објавила је да је Вулин купио стан вредан 200.000 евра од новца који је наводно његова супруга позајмила од своје тетке из Kанаде.

KРИK тврди да министар не може да докаже порекло новца, да Вулинови пријављени приходи нису довољни за куповину стана те вредности, као и да не постоје подаци о уношењу те количине новца у земљу.

Иначе, Вулин је истакао да је новац уносио у деловима од по 9.000 евра, чиме је избегао да сума буде пријављена царини, а из портала KРИK наводе да то значи да је Вулин ишао из Kанаде за Србију 23 пута.

Kако наводе, због сумње да је починио кривично дело Агенција за борбу против корупције пријавила је Вулина тужилаштву, које је две године касније обуставило поступак.

„Агенција је извештај чувала у тајности. Тек након жалбе упућене поверенику Родољубу Шабићу и његове интервенције, доспео је у руке новинара KРИK-а и сада – јавности“, пише KРИK.

KРИK истиче да је поступак након што је извештај Агенције стигао у Тужилаштво за организовани криминал био “у фиоци” скоро две године јер је, како је како је навело тужилаштво, полиција игнорисала њихове захтеве.

Почетком јула Тужилаштво за организовани криминал окончало је случај и саопштило је да нема доказа да је Вулин починио било које кривично дело из њихове надлежности, а случај је пребачен Првом основном тужилаштву, које је проверавало само да ли је Вулин пријавио имовину Агенцији.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*