Вулин: Корисници социјалне помоћи мораће да раде!

Држава планира да примаоце новца из социјалне касе радно активира. Угрожене породице добију као и радници на минималцу. Министар Александар Вулин: Здрав и способан човек треба да ради и образује се

0

СОЦИЈАЛНА помоћ за четворочлану породицу месечно „изађе“ на 22.000 динара, колико заради и запослени радник на минималцу. Осим износа од 8.000 динара који леже на рачун носиоца помоћи, на половину тог износа има право други одрасли члан породице, док је за децу обезбеђено по 2.350 динара и плус дечији додатак који се у зависности од категорије креће од 2.650 до 3.450 динара. Држава сада планира да примаоце социјалне помоћи радно активира.

Према речима Александра Вулина, министра за рад, они су и енергетски заштићени потрошачи, имају право на један бесплатан оброк, не плаћају вртић, добијају пакете Црвеног крста и, уколико имају минимално образовање, не исплати им се да изађу из система помоћи.

Садашњи закон о социјалној заштити је „тежак“, како каже министар Вулин, око 150 милијарди динара, и милион људи је упућено на њега. У овој области годинама ништа није мењано. Нови закон чека јавну расправу, а основна новина је да ће се променити начин стицања новчане социјалне помоћи и увешће се радно ангажовање као критеријум добијања помоћи.

– Морамо их вратити у живот,о то није ништа страшно и већ функционише у свету – каже Вулин. – Здрав и способан човек не треба да остане на маргинама друштва, већ мора да ради и да се образује. Боље је да га уведемо у систем, а не да живи од данас до сутра и очекује месечну помоћ.

Вулин најављује да ће бити великих промена у овој области, а Национална служба за запошљавање припремиће планове радне активације. Он најављује да се ни накнада за туђу негу и помоћ више неће радити у центрима за социјални рад, већ у служби ПИО.

Неколико општина у Србији већ се покренуло и једнократна социјална помоћ код њих не може да се добије без друштвено корисног рада. Најпре је почело у Ади, а онда су им се прикључили Нови Бечеј, Пландиште и Пећинци. Део европског пројекта постали су затим Рума и Сремска Митровица, а ускоро би требало да буду отворене још четири канцеларије у Житишту, Бојнику, Црној Трави и Власотинцу.

– Ми радимо практично оно што би Министартво рада спровело кроз законе – каже Весна Циврић, председница Удружења грађана „Дуга“ у Ади. – Последњих шест година радимо активацију, иако она не постоји на државном нивоу. Корисници који се обрате за једнократну помоћ, рецимо, за плаћање неког рачуна, не добијају новац, већ то морају да одраде.

Како Циврићева наглашава, обраћају се за огрев, месечну аутобуску карту за децу, да им се плати рачун за струју, комуналије на локалном нивоу, за пакете хране, а има случајева када, рецимо, траже наочаре за децу или им уплаћују таксе у МУП-у за личну карту.

– Сада већ имамо кориснике који у току лета планирају како ће да зараде за дрва. Увек водимо рачуна о стручној спреми, односно онај ко има средњу школу или факултет сигурно неће одржавати зелене површине – каже Циврић.

(НЕ)ОДГОВОРНО РОДИТЕЉСТВО

Нови закон о социјалној заштити увешће везу између дечјег додатка и редовног похађања наставе. Министар Вулин наглашава да се неће помагати неодговорно родитељство. – Огроман број деце прима дечији додатак до 15. године, а од 15. до 19 више се не школује – каже он. – Како ће се они запослити и изаћи из система?

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*