Vulin: „Naklonost hrvatske predsednice prema ustaštvu više nije sporna“

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da naklonost predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prema ustaštvu „više nije sporna“, ali da brine izostanak osude hrvatskog društva.

Vulin je za TV Pink rekao da orijentacija i naklonost Kitarović prema ustaškom pokretu više nije sporna, jer je ona, kako je istakao, prvi hrvatski visoki državni funkcioner u istoriji koji je otišao u Blajburg i položio venac na grobove streljanih ustaša.

– To ni Franjo Tuđman nije uradio – rekao je Vulin.

O tome, ističe, uopšte ne treba razgovarati, već o tome da izostaje osuda hrvatskog društva.

– To je ono što mene brine. To da li ima pojedinačnih sledbenika ustaškog pokreta – pa ima ih i očigledno, nažalosti, biće ih uvek, biće ih i među pripadnicima najviše vlasti u Hrvatskoj, ali da izostane osuda čitave hrvatske javnosti, to je ono što treba da brine i zbog cecga treba glasno da govorimo – rekao je Vulin.

On je rekao da je istina osnov pomirenja, te da treba pomoći hrvatskom društvu da se izbori sa ustaštvom, dodajući da ne veruje da većina građana Hrvatske msili da su ustaše bile dobre.

– Moramo pomoći i našim komšijama da se izbore sa fašizacijom u sopstvenom društvu. Ne verujem da većina građana Hrvatske misli da su ustaše bile dobre, jer ako je to moguće onda je poraz naše civilizacije toliko dubok da i sve godine i ratovi su zapravo bili potpuno pogrešni i nije došlo do pobede nad fašizmom – rekao je Vulin.

Vulin je dodao da Hrvatska ima problem sa ustaštvom i da se to prepoznaje svaki dan.

– Kada se lupaju ćirilične table u Vukovaru, to je ustaštvo i to je fašizam, kada se slika kraj ustaške zastave, to je ustaštvo i to je fašizam. I kada se govori da je Jasenovac radni logor, to je vređanje žrtava, ne samo srpskih, jevrejskih i romskih, već svih holokausta i svake žrtve Drugog svetskog rata – rekao je Vulin.

Inače, na društvenim mrežama se pojavila fotografija hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa ustaškom zastavom.

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*