Вулин о споменику Степинцу: Споменик је увреда за жртве, ЕУ да реагује!

0

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да откривање спомен-бисте Алојзију Степинцу у Осијеку није само провокација за Србе, већ је увреда за све жртве фашизма и њихове породице, без обзира на веру и нацију којој припадају.

– Европска унија би морала да реагује и да проговори, а ако буде ћутала нека се не изненади када и у другим земљама у којима је фашистичка идеологија моћна почну да ничу споменици Гебелсу, Мусолинију или Хитлеру – указао је Вулин у писаној изјави.

Према његовим речима, подизање споменика осуђеном ратном злочинцу, кардиналу Kатоличке цркве у време највећег страдања Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату и викару усташке војске, је показатељ да ће се политика правдања усташких злочина у Хрватској наставити и бити подржана од власти.

У Осијеку је у четвртак откривен споменик кардиналу Kатоличке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу, дан уочи 57. годишњице његове смрти.

Председник Удружења Маријан Губина је том приликом рекао да се постављањем спомен-бисте желела одати почаст Степинцу, „његовој жртви и мучеништву кроз коју је показао прави смисао вере, те подсетити Осјечане колико је важно бити спреман поднети жртву“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*