WIKILEAKS ОТКРИВА: CIA стоји иза удара на Русе

0

WикиЛеакс: ЦИА је написала код за имитирање руског антвирус гиганта “Касперскy Лабс“

WикиЛеакс је објавио да је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) створила злонамерни софтвер који би могао да хакује и имитира друге програме и сертификате.

WикиЛеакс је објавио код ЦИА-иног малвера, напомињући да је хакерски алат ове агенције креиран са намером да се имитирају антивирус програми руске компаније Касперсy Лаб.

ЦИА-ин код, познат као Хиве, дизајниран је да шпијунира кориснике прикривајући своје сумњиво понашање као редовну операцију другог програма.

Мултиплатформски хакерски пакет “Хиве“ је могао да имитира постојеће ентитете како би се сакрио сумњив саобраћај од корисника који се шпијунирају.

Због тога би се есктракција информација погрешно приписала имитираној компанији, а најмање три примера у коду показују да “Хиве” може да имитира руску компанију Касперскy Лаб.

“Ако циљана организација погледа мрежни саобраћај који излази из њихове мреже, највероватније ће то погрешно приписати организацијама које нису умешане, и чији су идентитети имитирани“, навео је WикиЛеакс у саопштењу.

WикиЛеакс је почео да објављује документе о “Хиве-у” у априлу ове године, разоткривајући елаборат пакета малвера који ЦИА користи за хаковање, снимање па чак и контролу модерних високо технолошких уређаја широм света. “Касперскy Лаб” су у више наврата амерички званичници оптуживали да су умешани у наводно хаковање америчких председичких избора.

У септембру је америчко Министарство унутрашње безбедности (ДХС) наредило свим владиним агенцијама да престану да користе производе ове компаније и да их уклоне са рачунара, наводећи ризике безбедности информација које представљају Касперски производи за федералне информационе системе.

Касперскy Лаб је у више наврата негирао сарадњу са било којим владиним ентитетом, укључујући и Русију, наводећи да се њихови производи једноставно не могу користити за шпијунирање јер им недостаје било какава функционалност изван оне коју рекламирају. Ова компанија је чак прошлог месеца отворила своје изворне кодове као би се спровела независна ревизија.

Wебтрибуне.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*