За боље и нису: Дестилерија са Космета фалсификовала пиће за „елиту“ на Копаонику!

Како је радила банда фалсификатора пића из Лешка на Косову. Вредност пронађене робе и машина већа од 20.000 евра

0

У ТАЈНОЈ фабрици фалсификованих пића у приземљу породичне куће у селу Бановићи код Лешка, подно Копаоника, настајале су верне копије најпознатијих вискија, вина и ракија, а међу њима и „горки лист“, који су и сами фалсификатори носили на анализу и установили да се свега два одсто разликује од оригинала! Вредност пронађене робе и машина износи више од 20.000 евра, а непосредно пре хапшења била је спремна испорука на Копаоник од педесет картона „џек данијелса“.

Трагом фалсификованог пића које су пронашли у једном магацину у близини Лешка, косовска полиција открила је посао који се развио у наизглед примитивној пунионици. Ухапшен је В. Б., који је након изјаве у полицији пуштен да се брани са слободе, а полиција трага за још једном особом.

Посао и рецептура су били одлично разрађени. У приземљу куће полиција је пронашла машине за сечење и лепљење етикета, пуњење и затварање флаша, дозаторе и мешаче, као и једну потпуно нову машину која још увек није употребљена. Приликом претреса објекта заплењено је око 1.200 литара разног алкохолног пића, чепова, акцизних маркица и етикета, као и картонска амбалажа…

Добру рецептуру која је обећавала верне копије најпознатијих пића пратила је уиграна шема трговине, како незванично сазнајемо, усмерена пре свега на тржиште Косова и Метохије. У амбалажи коју су, како се претпоставља, набављали у Чачку за 500 динара по флаши и коју су илегално уносили на Космет, фалсификатори су пунили виски „џек данијелс“ и „балантајн“ који су касније продавали око 8 евра по флаши. Повећана тражња, с обзиром на то да је врема крсних слава, била је и за вином па су из ове пунионице излазила и фалсификована вина „ждрепчева крв“, „медвеђа крв“ и тиквешка „смедеревка“. Свој посао, за који се претпоставља да су радили око годину дана, фалсификатори су употпунили и копијом таковске „виљамовке“ као и ракије од дуње произвођача „Милић“ која се у продавницама нудила између 850 и 1.000 динара.

Оригинални чепови и акцизна маркица Републике Србије са фалсификованим бројевама одавали су утисак да се ради о оригиналу, а несметан рад фалсификаторима омогућило је и то што досад није забележен и пријављен ниједан случај тровања поменутим пићима.

ЧЕКАЈУ СЕ РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗА

Оно што забрињава јесте да још нису познате лабораторијске анализе поменутих алкохолних пића које се и у петак нудило са рафова појединих продавница у Косовској Митровици, иако је из Косовске полиције саопштено да ће све количине фалсификованог пића бити одузете и повучене из продаје.

И. Радуловић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*