За још снажније односе Србије и Русије: Чепурин први гост Ненада Поповића од како је постао министар

0

Новоизабрани министар за иновације и технологију Ненад Поповић састао се данас у Влади Србије са амбасадором Русије Александром Чепурином, који му је честитао избор на нову функцију и изразио наду да ће са те позиције Поповић још снажније наставити да доприноси развоју најбољих економских и политичких односа Србије и Русије.

Министар Поповић је захвалио амбасадору Чепурину на честиткама и истакао да унапређење сарадње две земље остаје један од приоритета новоизабране Владе Србије.

Kако је саопштено из Владе Србије, Поповић је нагласио да су иновације и технологије кључни фактор конкурентности, те да ће се Србија, као што је то најавила председница Владе Ана Брнабић, на свом путу развоја националне иновационе инфраструктуре ослањати и на знање и технологије из Русије.

– Подизање конкурентности науке, истраживања и иновација у функцији привредног развоја један је од приоритетних циљева Владе – рекао је Поповић.

– Да би Србија достигла земље које су лидери у овим областима, попут земаља ЕУ, САД, Русије и Израела, морамо пуно тога да урадимо, али је најважније што већ сада имамо шта да понудимо – а то је знање младих и креативних људи. Зато нас фокус треба да буде на још бржем развоју кадровског потенцијала у области иновација и технологија и то кроз стварање предуслова за практично оријентисане програме на основним академским студијама, као и програме дуалног образовања, који су усмерени на припрему кадрова у условима реалне производње – рекао је Поповић и указао да се такви програми већ спроводе у Русији.

Он је истакао да ће један од главних задатака његовог кабинета бити стварање амбијента за привлачење и охрабривање страних инвестиција у истраживање, развој и технолошке „стартапове“, јер је то, према његовим рецима, генератор нових радних места у Србији.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*