ЗА КРСТ ЧАСНИ: Девојке и момци, раме уз раме (ФОТО)

0

Најхрабрији Срби и Српкиње пливали су данас на Богојављење у хладним рекама и језерима до Часног крста. Хладне воде нису се уплашиле ни девојке, које су равноправно пливале с мушкарцима у трци за крст.

Централна манифестација пливања за Богојављенски крст одржана је у Земуну, а пливање је посматрао велики број Београђана.

Ове године у трци је учествовало 200 људи, а најбржи је био храбри средњошколац из Београда Урош Радуловић.

bogojavljenje, časni krst,

Богојављење, часни крст,Фото: Мондо/Стефан Стојановић

Учеснике је пре трге благословио патријарх СПЦ Иринеј, традиционалним богојављенским поздравом „Бог се јави“.

Пливачи у Земуну носили су мајице „Верујем у Бога и српство“, док је на платформи с које су скакали писало „Олуја – злочин који траје“.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ЗЕМУНА:

„Сви смо ми иконе Божије. Сви носимо на себи и у себи лик Божији. Сви су створења божија. Господ се јавио нама као човек да би нас подигао и уздигао до савршенства Божијег“, рекао је патријарх Иринеј.

bogojavljenje, časni krst, patrijarh irinej crkva spcБогојављење, часни крст, патријарх иринеј црква спцФото: Мондо/Стефан Стојановић

Урош Радуловић је рекао да се за трку није посебно спремао и да је за њега учешће било част и привилегија.

Међу присутнима био је и принчевски пар Карађорђевић којем је уручена награда часни крст, као и директору Српско-руског хуманитарног центра Виктору Гуљевичу.

Ово је било 21. пливање за часни крст у Земуну, а пливало се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа.

Београђани су данас за Часни крст пливали на Ади Циганлији и другим местима, а најбржи међу њима био је 21-годишњи припадник Војне академије Сава Станковић.

„За крст часни и слободу славну, а победу посвећујем својој породици“, рекао је Сава након пливања.

Он је био најбржи од 54 пливача, а министар одбране Александар Вулин, који је на данашњој манифестацији представљао Владу Србије, каже да је поносан на њега, као и на све остале који су пливали за највеће српске вредности.

Вулин је захвалио и родитељима који су довели децу јер, како је рекао, „ово је Србија коју треба да виде“.

Пливање за крст организовано је и у другим градовима у Србији.

Прослава великог хришћанског празника Богојављења и традиционално пливање за часни крст, одржано је и у Ћуприји, Великој Морави, крај моста на регионалном путу Јагодина- Ћуприја-Параћин и Багрданском језеру код Јагодине, Сремској Каменици….

У Великој Морави до крста је допливао први млади ватерполиста Ђорђе Милетић из Ћуприје.

Заменик председника Општине Ћуприја Илија Пауновић, уручио је Милетићу златник, дар општине.

Крст је у Мораву спуштен с Великог моста, а у такмичењу, на температури око нула степени, учестовала су 33 такмичара из Ћуприје и Параћина.

Милетић има 17 година и члан је ватреполо клуба Параћин.

АНЂЕЛКО ПРВИ ДО КРСТА У ЧАЧКУ, ВЕЋ ТРЕЋИ ПУТ

Носилац Богојављенског крста за 2018. годину у Чачку је Анђелко Ковачевић, који је у пливању за часни крст победио 2014. као и прошле године.

Ове године у Морави је запливало рекордни број такмичара, њих 115, од којих су три биле девојке.

„Победа је лепа ствар, али оно што је лепше од тога јесте чувати традицију и неговати српске православне обичаје. Увек ће ми бити драго да пливам. Срећан сам што је из године у годину све више такмичара“, рекао је Ковачевић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да је Морава била и остала српски Јордан.

И МИЛИЋЕВИЋ ИЗ ТРСТЕНИКА ТРЕЋИ ПУТ ПРВИ ДО КРСТА

На Западној Морави у Трстенику је данас одржано Богојављенско пливање, а победник је по трећи пут био Марко Милићевић из Трстеника.

„Сада имам трећи крст у колекцији. Тако да од следеће године, часни крст часни препуштам другима“, рекао је Марко за Тањуг, који је пливао са око тридесетак такмичара.

СРЕМСКА КАМЕНИЦА: 18-ГОДИШЊАК ПРВИ

1 / 5Извор: Тањуг/Јарослав Пап

У Сремској Каменици на обали Дунава код стадиона „Фрушкогорац“ први до крста стигао је 18-годишњи Алекса Бобар из тог места.

Бобар је рекао да му је ово први пут да плива за Часни крст и да је веома задовољан што је први стигао до њега.

časni krst

Часни крстФото: Тањуг/Јарослав Пап

„Основни циљ био је да пливамо за част, а победа је шлаг на торти. У почетку је било хладно, али сам се због адреналина угрејао, па је после било много лакше“, рекао је Алекса, који је иначе члан пливачке репрезентације Србије у категорији сениора.

Бојана Лалић је, такође, пливала за Часни крст, а била је једна од пет жена које су стале раме уз раме с мушкарцима.

„У првом моменту сам мислила да је лако, имала сам велику трему пред почетак. Када сам скочила у воду први замах је био најтежи, али после тога је све ишло без проблема“, казала је Бојана.

Занимљиво је да је међу пријавама било и оних који не умеју да пливају, а један од њих је и скочио у воду, чиме је показао да традиција и част некада могу бити јачи од страха.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба са речима: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Мондо.рс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*