За крвави Божић ’93 нико није кажњен!

0

24 године од стравичног злочина Насера Орића у Кравицама без пресуде. Тог 7. јануара 1993. монструми зверски убили 49 Срба, а 80 ранили. Док су Срби ломили чеснице, у село ушли кољачи, с повицима “Алаху екбер”

НИ после 24 године нема правде за убијене Србе на православни Божић 1993. године у селу Кравица, у Подрињу. Монструозни ратни поход Насера Орића и његових кољача по српским селима Подриња започео је у мају 1992. године, а велико крваво финале догодило се на Божић 1993. године у селу Кравица, у општини Братунац.

Историја се поновила као у Другом светском рату. Нападом, на Божић, на село које је чувало десетак наоружаних сељана, Орић је стекао ратну славу. Његови су тада убијали и старо и младо, и псе и мачке…

У јутарњим часовима 7. јануара 1993. Орић је водио неколико хиљада до зуба наоружаних бораца из муслиманских села Сребренице, Церске, Побрђа, Коњевић Поља, Глогове, Јаглића, Касабе. Задатак је био да се затру Кравицу. Док су Срби ломили чеснице, у село је улетела разјарена хорда.Викали су “Алаху екбер”!

Према причи преживелих, све што су нападачи нашли на свом путу заклали су. Секли су и главе. Орић је, како, за “Новости”, причају преживели, лично издао овакво наређење, поручивши да у Кравици мора бити убијено све што је живо.

Настрадало је 49 мештана, 80 их је рањено док су бежали према Дрини, а опљачкано је и запаљено 688 кућа и више од 2.000 помоћних објеката у самом селу. Спаљено је и 30 оближњих заселака.

– Тог јутра радовали смо се великом празнику – говори, за “Новости”, Анђа Ђукановић, која је тог 7. јануара 1993. године изгубила мужа, чије посмртне остатке још није нашла. – И пред овај празник, 24 године касније, лежем и будим се с мишљу о томе где је бачен.

Анђа је сигурна да комшије муслимани знају где су скривене кости побијених Срба, али неће да им кажу.

Ова жена не разуме како то да 24 године од страшног злочина нико није осуђен за погром.

* Споменик страдалим

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже, за “Новости”, да процес који се тренутно води против Насера Орића пред правосуђем БиХ показује да ће он бити амнестиран за многе злочине у Подрињу.

Пред Судом БиХ у току је суђење Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, који су оптужени за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, и конкретно оптужбом да су убили Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

СРПСКЕ ГЛАВЕ КЕМАЛОВИ „ТРОФЕЈИ“

Кемал Мехмедовић Кемо, бојовник Насера Орића, више пута је, после масакра у Кравици, носио одсечене српске главе по Сребреници. Овај зликовац је изјављивао да ће одсећи најмање 20 српских глава, а према неким сведочењима, до априла 1993. у град их је донео 12.

Познато је да је одсекао главу Анђелку Млађеновићу, из села Јежестица. Анђелко је сахрањен без главе.

 

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*