За њега кризе нема: 130 лекара брине о здрављу Ким Џонг Уна

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун има тим од 130 лекара који се непрестано боре са његовим крвним притиском и дијабетесом, изазваним лошим навикама у исхрани.

0

Ким Џонг Ун је познат по томе што ужива у обилним оброцима, обожава добра вина и француске сиреве, па је од како је дошао на власт набацио килограме.

Научник Ким Хјеонг Су, који је 2009. побегао из Северне Кореје, испричао је причу о Институту за дуговечност, чији је једини циљ брига о здрављу лидера земље. Научник је радио за ту установу још док је на челу државе био Ким Џонг Ил, који је такође био гојазан.

Према његовим речима, на пројекту је радило 130 истраживача, а у склопу Института постојао и истраживачки информативни центар у коме су биле дипломате и научници страних универзитета.

Научници су развили и типове хране за Ким Џонг Уна, да би лакше изашли на крај са његовим кардиоваскуларним проблемима и дијабетесом.

Институт је под непрекидном стражом, окружен је четири метра високим зидом под напоном.

Пребегли научник је рекао да, како је већина људи у Северној Кореји неухрањена, морали су да проучавају своје гојазне шефове или политичке лидере. Проучавали су чак и стране дипломате и стране дописнике који су били у Северној Кореји, и који нису ни знали да су предмет истраживања.

Када се запослио на Институту, Ким Хјеонг Су је морао да потпише да никад неће открити његове тајне. Сада живи у Јужној Кореји.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*