У Хрватској за само годину дана сто Срба постали Хрвати!

0

За непуних годину чак 97 Срба у Хрватској промијенило је националност те су постали Хрвати, а њих 15 почели су да се изјашњавају као Роми.

Како преносе хрватски медији, у истом периоду чак 5.822 бирача у Хрватској промијенила су националност, а разлоге за овај необични тренд приписују изборима.
Подаци показују да су 54 Хрвата постала Мађари, 110 их је почело да се изјашњава као Роми, а српску националност узело је 57 Хрвата. Од 133 Срба, сада их се 97 сматра Хрватима, 15 Ромима, док су се као Срби почели изјашњавати по један Суданац, Шкот и Кипранин.
У само пет дана, од 23. до 27. августа, чак 90 бирача у Осјечко-барањској жупанији промијенило је националност, а највише је „профитирала“ мађарска заједница, у коју се уписало њих 74. У Мађаре су тако „прешла“ и 54 Хрвата, петоро Срба и два Рома. Новонастала ситуација дигла је на ноге политичаре па је тако Вељко Кајтази утврдио да „неко обилази села и плаћа Ромима да за ситан новац постану Мађари“. „Тарифа“ је, причају у ромској заједници, наводно од 200 до 300 куна (27 – 40 евра).
– Упозорили смо наше чланове да пазе шта раде јер је то ситан новац, а дугорочно губе многа права. Роми имају предност при запошљавању, а ученици право на стипендије – рекао је Душко Костић, предсједник Савјета ромске националне мањине у Белом Манастиру.
– Ловцима на нове чланове мета су социјално угрожени и слабо образовани који лако повјерују у предизборна обећања. Када избори прођу, опет ће доћи нама по помоћ – каже Костић.
Укупно 5.822 особе у Хрватској промијениле су националност од парламентарних избора лани у новембру до 22. августа. Хрватске националности одрекло се њих 502 па их је, на примјер, 54 постало Мађари, 110 Роми, 57 Срби, 99 Италијани. Један Руанђанин се „уписао“ у Роме, док је Ром постао Замбијац, а један Замбијац на крају Хрват.
Од избора 2012. до 2015. године националност је промијенило 36.840 бирача у Хрватској.

Глас Српске

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*