ZA SVE DOBRO I SVETO ŠTO JE RUSIJA UČINILA ZA CRNU GORU: Cetinje traži spomenik Nikolaju Drugom Romanovu

0

Srpski nacionalni savet sa Cetinja pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika u tom gradu ruskom caru, Nikolaju Drugom Romanovu u znak zahvalnosti „za sve dobro i sveto što je Rusija učinila za Crnu Goru“.

Razloga za pokretanje ovakve inicijative, kako kažu u saopštenju, ima mnogo, a jedan od njih je taj što je u vreme vladavine kneza Danila Rusija odigrala presudnu ulogu oko priznanja novog međunarodnog statusa Crne Gore.

Knjaz Nikola Prvi Petrović se takođe snažno oslanjao na Rusiju, a o tom odnosu svedoče reči ruskog cara Aleksandra Drugog Romanova, u zdravici upućenoj knezu Nikoli u Petrogradu 1889. godine.

Imperator je rekao: „Pijem u zdravlje knjaza crnogorskog, jedinog iskrenog i vernog prijatelja Rusije“.

Prijateljstvo crnogorskog i ruskog dvora i dinastija Petrović i Romanov produbljeno je i rodbinskim vezama, Rusija je nastavila da pomaže Crnoj Gori na planu formiranja prosvetno-kulturnih ustanova, među kojima su najznačajnije Bogoslovsko-učiteljska škola i Devojački institut, osnovane 1869. godine.

U predlog tezi za pokretanje inicijative navodi se i da bez materijalne potpore Rusije, Crna Gora nije mogla da opstane kao nezavisna država.

Kako se dodaje u saopštenju, podizanje spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu na Cetinju, bio bio trajni izraz zahvalnosti Crne Gore, svom vekovnom dobrotvoru — Rusiji.

„To bi bio simboličan čin kojim se odaje zahvalnost za sve dobro i sveto što je Rusija učinila za nas. Bio bi to i trajni znak da nismo zaboravili na sopstvenu istoriju i identitet“, zaključuje Srpski nacionalni savet.

 

 

Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*