Za tri godine 582 odbornika preletela u druge stranke, skoro polovina, prešla je u Srpsku naprednu stranku

0

Od kako su pre tri godine održani lokalni izbori i konstituisane lokalne skupštine, najveći broj preletača, skoro polovina, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas nije deo vlasti u svega 13 od 170 lokalnih samouprava.

Preletanje iz SNS u druge stranke ili samostalne odbornike zabeleženo je u 29 slučajeva, piše Blic. Postoje i preletači koji su tokom jedne godine promenili čak tri stranke i to svega nekoliko meseci nakon izbora.

„Praćenje preletanja pomaže da razumemo u kojoj meri se poštuje, a u kojoj meri izigrava izborna volja građana. Ono što uočavamo je da se preletanja ređe dešavaju zbog slaganja ili neslaganja sa političkim idejama i programima, a mnogo češće zbog prilike da se zauzme bolji položaj i pridruži timu koji dobija, bez obzira na javni interes“, ističe koordinatorka istraživačkog tima organizacije CRTA Tamara Branković.

Naravno, ponašanjem preletača najviše su pogođeni birači. „Građani Srbije imaju pravo da znaju ko ih predstavlja i da li donose odluke u njihovom interesu. Promena partije u toku trajanja mandata urušava poverenje građana u izbore i demokratski izabrane predstavnike“, naglašava Branković za Blic.

Dešavalo se da odbornici tri ili četiri puta menjaju stranke, što je zabeleženo u Somboru, Valjevu, Lebanu, Blacu, Preševu, Čačku. Takav trend teško je u potpunosti sprečiti, ali je moguće smanjiti, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

„Javni pritisak mora da pođe od birača, oni su ti koji treba da vode računa o tome ko ih predstavlja u institucijama i kako se oni ponašaju. Ako izabrani predstavnik promeni stranački dres, građani koje predstavlja imaju pravo da zahtevaju političku odgovornost i ne tolerišu postizbornu trgovinu odbornicima“, ističe Nedeljkov i dodaje da preletanje mora da bude predmet interesovanja i tužilaštva jer u svakom od 582 slučaja, kako kaže, ima i osnovane sumnje postojanja korupcije.

Primeri preletača

Nada Kostić, Stari grad. Četiri puta preletala: iz Dosta je bilo (2016) do nezavisne odbornice (maj 2016), potom Čuvari Starog grada (novembar 2016) i na kraju POKS (april 2018).

Jelena Đorđević, Niš. Iz Dveri (maj 2016) do Jedinstvene Srbije (jul 2016), preko nezavisnog odborništva (april 2018) do Zavetnika (novembar 2018).

Dubravka Šarac Minić iz Pančeva. Od Demokratske stranke (maj 2016) postala nezavisna odbornica (april 2018), postala odbornica Narodne stranke (jun 2018), da bi na kraju preletela u SNS (novembar 2018).

Marko Jančić iz Šapca. Iz Demokratske stranke (maj 2016) postao nezavisni odbornik (oktobar 2016), pa prešao u SPS (novembar 2016), a potom u SNS (jul 2017).
Blic

POSTAVI ODGOVOR

*