За улазак у НАТО сваки десети СРБИН!

0

Чланству Србије у НАТО противи се 84 одсто грађана, а 62 одсто не би прихватило извињење алијансе за агресију на Савезну републику Југославију 1999. године, показују резултати испитивања јавног мњења Србије које је поводом 19. годишњице агресије спровео Институт за европске послове.

Истраживање је спроведено од 16. до 20. марта на узорку од 1.203 испитаника из цијеле Србије осим територије Косова и Метохије, преноси Бета. 

Истраживање показује да око 10 одсто грађана подржава чланство у НАТО док је неодлучних шест одсто, при чему су најмању подршку уласку у тај војни савез показали испитаници из Београда.

Такође, ово истраживање показује да грађани са високим образовањем више подржавају чланство у НАТО док се мушкарци више противе укључивању земље у западну војну алијансу.

Двије трећине грађана Србије се противе сарадњи Србије и НАТО

Упитано за разлоге агресије, 17 одсто грађана навело је политику Слободана Милошевића, 15,2 одсто интересе и политичке разлоге САД и Запада а 12,6 одсто етничко чишћење Срба на Косову и Метохији.

Око двије трећине грађана се противи било каквој сарадњи Србије и НАТО док 26 одсто, углавном високо образованих, подржава ту сарадњу.

Истраживање је показало и да 66 одсто грађана сматра да се бомбардовање могло избјећи, 20 одсто испитаника има супротан став док је неодлучних 13 одсто.

Извињење НАТО за агресију не би прихватило 62 одсто грађана, трећина би прихватила док је седам одсто грађана неодлучно, при чему се извињењу највише противе испитаници узраста од 30 до 44 године са подручја Београда и Западне Србије са Шумадијом.

 

 

 Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*