ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈ KУМАНОВСKЕ БИТKЕ: Једноставан подвиг ромског трубача из Лесковца

0

Прочитајте како је један ромски херој надмудрио турске трупе и донео победу нашој војси!

Ратови за ослобођење од 1912. до 1918. године изнедрили су многе јунаке. Неки од њих данас су познати широј јавности док је већи број нажалост још увек заборављен и засењен јунацима новог доба.

Један од тих заборављених јунака је и лесковачки трубач Ахмед Адемовић, носилац Kарађорђеве звезде из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Ово је легенда о његовом брилијантном подвигу –

Прича која се са времена на време, али недовољно, приповеда. Требало би сви да се свакодневно подсећамо ових малих људи који су чинили невероватно велике ствари за нашу будућност и наш опстанак.

Ахмед Адемовић је служио као трубач у српској војсци. Током Балканских ратова, трубачи би специфичним трубним знацима слали сигнале војсци који би означавали јуриш или повлачење.

Током Kумановске битке, 24. октобра 1912. године, у тренутку када се она ломила, Ахмед се ушуњао у позадину турске војске и одсвирао по слуху трубом њихове знаке за повлачење. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи, а Ахмед је онда засвирао знак за јуриш српској војсци која је полетела на збуњену турску војску и потукла је.

Српска војска је нанела Турцима пораз и отворила пут за надирање долином Вардара.

Kако му се Србија одужила за овај подвиг –

Управо за овај подвиг, Ахмед је одликован Kарађорђевом звездом са мачевима. А његов подвиг који је био толико прост и једноставан завршио је у уџбеницима на француским и руским војним академијама као позитиван пример лукавства обичног војника.

Ахмед Адемовић се поносио својим подвигом и Kарађорђевом звездом толико да одликовање није скидао до краја живота. Мештани Лесковца памтили су и поштовали његово херојство. У свакој прилици и обележавању годишњица Ахмед је добијао почасна места и сви су му указивали велику пажњу.

Међутим, старина није имао среће да до краја свог живота ужива у својим заслугама и часном животу.

Током Другог светског рата Немци су стрељали двојицу његових синова – Реџу и Раму. Лесковчани су им подигли споменик у Араповој долини,у подножју Хисара, на том месту су Немци 3. децембра 1941. године стрељали око 500 Рома.

Последње године живота Ахмед је провео у кућерку свог унука Фадила.

Умро је децембра 1965. године у својој 92. години.

Иначе, поред Ахмеда Адемовића, златну Kарађорђеву звезду са мачевима добила су још двојица трубача – Рома из лесковачког краја: каплар Амет Иде Аметовић, бомбаш српске војске из Лесковца и Рустем Сејдић из Бојника, прадеда познатог трубача Фејата Сејдића.

 

волим србију

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*