Забрањен Томпсонов концерт у Швајцарској

0

Власти швајцарског кантона Цирих потврдиле су одлуку градског већа града Шлирена о забрани концерта хрватског певача проусташких песама Марка Перковића Томпсона, који је требало да се одржи у том градићу 3. септембра, објавили су швајцарски медији.

„Организатор концерта, фирма Kронајт, се на одлуку градског већа Шлирена жалила представнику кантоналне владе у округу Дитикон који је, међутим, потврдио одлуку о забрани“, саопштио је град Шлирен.

Неименовани представник организатора изјавио је за Хину да је реч о политичкој одлуци и да размишљају о жалби Управном суду, али да се не надају успеху.

Швајцарски дневник „Ноје цирхер цајтунг“ пише да Томпсон „увек изнова“ упада у очи због „ултранационалистичког погледа на свет“ и „величања режима усташа“.

„Ова одлука је потврда да је град исправно одвагао приватне и јавне интересе и да основна права нису прекршена“, каже се у саопштењу града Шлирена који је изразио задовољство одлуком кантоналних власти.

Град је првобитно забранио Томпсонов наступ из страха по јавну сигурност те да би „поједине групе или особе“ могле покушати ометати наступ, преноси хрватска државна агенција.

Одлуку кантоналних власти поздравила је и организација Јусо, омладина Социјалдемократска странке Швајцарске (СП) која је и покренула поступак забране Томпсоновог концерта.

„Честитамо граду Шлирену на храброј одлуци да забрани овај наступ и тако одбрани демократске вредности. Фашизму нема места у нашем друштву“, изјавила је потпредседница Омладине СП-а за кантон Цирих Нина Хисер.

Томпсону су и раније у Швајцарској, али и у Немачкој, забрањивани концерти због „опасности по јавни ред и мир“, наводи Хина.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*