Заев: Албанац има право да прича албански, тиме Македонија ништа не губи!

0

Председник Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев сазвао је ванредну конференцију за медије у седишту своје странке, где је представио програм нове македонске Владе.
Он је рекао да се програм нове владе заснива на принципима програма изборне СДСМ и принципима парламентарних странака, које ће бити део владајуће коалиције.

Као стратешке циљеве будуће владе, Заев је навео бољи живот грађана, економски развој и интеграцију Македоније у ЕУ и НАТО.

– Влада ће ускоро бити формирана. Македонија ће бити држава свих њених грађана. Изградићемо јединствено друштво које ће подстаћи добре односе између свих заједница и неће подстицати тензије. У првих шест месеци ми ћемо предузети мере за повећање плата – рекао је Заев у седишту странке на посебној конференции за новинаре.

Заев је изјавио да ће нова влада радити и на сређивању државне управе али радити и на смањењу корупције.

– Доста је богаћења функционера на рачун грађана – рекао је Заев.

Конференцију Заева преносе уживо многи портали на македонском и албанском језику.

– Разумем забринутост грађана на улици као резултат пропаганде владе, која жели да их заштити од онога што следи – одговорност за злочин. Говоримо о јединству и поделама. Ово је опасна игра Николе Груевског и неколико чланова руководства ВМРО-ДПМНЕ.
Он је објаснио да ће грађани Албанци у Македонији бити равноправни у држвним институцијама и да ће моћи да комуницирају на матерњем језику, те да то не значи само за Албанце, већ и за припадних других мањина – Србе, Бошњаке, Роме, Влахе.

У општинама у којој мањине чине 20 одсто од укупног броја становника, они ће моћи да се институцијама обраћају на матерњем језику.

Заев је негирао да ће, како је то, како је рекао, неко желео да представи да ће у свим школама морати да се учи албански језик. Обећао је и да се по питању језика устав ни на који начин неће мењати.

Заев је са две албанске партије, ДУИ и БЕСА, обезбедио парламентарну већину од 67 посланика од укупно 120, али председник Македоније Ђорђе Иванов одбија да му додели мандат за састав нове владе због „албанске платформе“.

Главно питање је да ли је Зоран Заев пристао на све контроверзне захтеве албанских партија, који би практично омогућили федерализацију Македоније и, како бивши премијер Никола Груевски тврди, поплочају пут ка стварању „Велике Албаније“.

Овим и даље није јасно одговорено на питање да ли је Заев пристао да, уколико успе да формира Владу, тужи Србију за наводни геноцид над Албанцима између два светска рата, што је такође био захтев коалиционих партнера који су му и доставили Тиранску платформу.Подсетимо, Заев је до сада вешто избегавао да јасно каже о којим се све стварима договорио са колаиционим партнерима из албанских партија.

Захтеви Албанаца су јасни: међу њима су највећи озваничење албанског језика на целој територији Македоније, као и кантонизација и већа права за албанско становништво. Уз то, дебата о промени химне, заставе и грба, као и имена саме државе указује на циљ да Македонија и званично албанизује.

Позива се и на усвајање резолуције о Собрању којом се, како се тврди, осуђује „геноцид над албанским народом у Македонији“ у периоду 1912. до 1956. године.
Албанцима је до сада испуњено малтене све што су тражили. Охридски споразум је практично федерализовао Македонију. Међутим, када се очекивало да притисци престану, они су појачани, па је тако званично Скопље 2005. чак дозволило Албанцима да истичу албанску заставу у областима где имају већину.

Испуњењем албанских захтева прави се велики корак ка стварању тзв. „велике Албаније“, сматрају присталице бившег премијера Николе Груевског, који упркос тесној победи на недавним изборима (његова странка освојила 51 мандат наспрам 49 колико је освојила СДСМ) није успео да формира владу баш због тога што није желео да испуни контроверзне албанске захтеве.
Македонија се већ две године налази у дубокој политичкој кризи, а ови избори, који су расписани као део споразума четири водеће странке уз посредство ЕУ, требало је да укажу на пут изласка из кризе, која је додатно подгрејана оптужбама да је Влада прислушкивала како опозицију тако и грађане Македоније.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*