ЗАГРЕБ: Рaдници изметом гађали Владу Хрватске

0

Радници ријечких бродоградилишта „3. мај“ и Уљаника изашли на улице у Загребу. Запослени траже заостале плате, влада нуди обећања, гиганти у колапсу

Хиљаду радника некад култних бродоградилишта „3. мај“ из Ријеке и Уљаника из Пуле дошло је данас пред зграду хрватске владе, а неки су палили бакље и бацали измет пред врата Банских двора у знак протеста што нису добили плате за јул.

Агонија највећих хрватских бродоградилишта ни после овог првог великог штрајка у мандату премијера Андреја Пленковића није завршена, иако су у Загребу добили обећање да ће им ускоро бити исплаћене плате и за јул и за август и да се договара са стратешким партнерима преузимање два бивша гиганта.

Ово је други пут за кратко време да се на зграду хрватске владе баца измет, јер је то пре неколико дана урадила и једна слободна новинарка, која је одмах завршила у затвору. Бродоградитељи нису ухапшени, већ су добили обећања да ће ускоро бити смењена управа бродоградилишта која је раднике и довела у тешку ситуацију. Да апсурд буде већи, баш ових дана директор Уљаника Ђани Росанда се уселио у велелепну вилу у Пули, са базеном од 40 квадрата, па су радници носили транспарент: „Росанда, долазимо у твоју вилу!“

Раднички штрајк пред Банским дворима протекао је у крајње наелектрисаној атмосфери, радници су викали и оптуживали ХДЗ, али и локални ИДС за ситуацију у којој су се нашли. Орило се: „Лопови, лопови“. Део радника из првог реда до улаза у владу је поручио политичарима да ће им се „трести гаће“. На пут у Загреб је са радницима требало да иде и један од директора, али су га избацили из аутобуса и поручили да не гарантују за његову безбедност.

„Отићи ћемо у Ирску ако нас ви не требате!“, писало је на транспарентима, а већина је оптуживала дивљи капитализам са благословом Европе за стање у којем су се нашли. Многи су питали и где су паре које је до сада држава дала за бродоградњу, али одговор, наравно, нису добили. Једино постоји усмена гаранција да ће цела управа поднети оставку ако се обезбеде две плате и крене у преговоре са новим стратешким партнером.

Занимање за некадашње дивове у бродоградњи исказао је Данко Кончар, пословни човек који води и бродоградилиште у Трогиру, али су и његови радници овог месеца претили штрајком. Инострани инвеститори засада нису заинтересовани, јер нових наруџбина нема, а хрватска бродоградња је дословно на коленима.

 

новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*