Захарова: Хашки трибунал није испунио своју функцију, али је потрошио милионе долара

0

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Русија је више пута истицала значајну политизацију и предрасуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Нагласила је да је грађански рат у бившој Југославији деведесетих година прошлог вијека трагична страница у свјетској историји а да је Хашки трибунал, који ће у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН прекинути свој рад до 31. децембра ове године, покушао да пружи једнострану антисрпску интерпретацију ових догађаја. Објаснила је да прикривено приписивање кривице за одређене злочине народима, владама и државама у цјелини изазива тензије и узајамно неповјерење на територији бивше Југославије, реанимира дугогодишње проблеме и међуетничке противрјечности у региону.

Истакла је и да занемаривање основних права оптужених од стране Трибунала такође изазива забринутост, не само Русије.

“Постоји много примјера за то, укључујући и недавно одбијање Трибунала да привремено ослободи генерала Ратка Младића ради лијечења у Русији, упркос погоршању његовог здравља и упркос томе што је Русија пружила одговарајуће гаранције Међународном суду“, навела је портпарол руског Министарства.

Према њеним ријечима, Трибунал није постао ефикасан инструмент за међународну кривичну правду, али је за више од 20 година потрошио милијарде за свој рад.

„С тим у вези, очекујемо престанак рада Хашког трибунала и хитни пренос свих отворених питања на “резидуални механизам“. Полазимо од чињенице да је “резидуални механизам“ привремена структура и инсистирамо на његовој максималној ефикасности, у смислу поштовања стандарда правосуђа, укључујући и рокове судских процеса“, закључила је Захарова.

Извор: Независне новине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*