Захарова: Србији отимају Косово, а оно није у стању да буде држава

0

Косово показује да не може да функционише као држава, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Савет безбедности УН је 16. новембра указао на нестабилну ситуацију у региону – да се права неалбанског становништва и даље крше и да је све више случајева напада на Србе. Недостатак правог закона и реда, непрестана политичка криза уз масовни егзодус становништва живо одсликавају вештачки карактер и непоузданост државности Косова“, нагласила је Захарова.

Она је истакла да, када се узму у обзир сва дешавања на Косову, онда не изненађује слаб повратак избеглица:

„Забринути смо због све присутнијих планова албанских власти да узурпирају имовину Срба на Косову. Слична пракса проширена је и на економска средства државних структура и компаније из Србије. Ти илегални кораци не могу унапредити међуетничко помирење“.

Она подсећа да су се пре неколико година, цео западни свет, ЕУ и САД укључио у процес одвајања Косова од Србије.

„То је учињено под слоганом Косово је земља могућности. Сада ти који су отргли Косово од Србије наводе да је тамо одржан легитиман референдум, што није тачно јер није било плебисцита“, истакла је портпарол руског Министарства спољних послова.

Она је навела да се сећа дискусија у Савету безбедности УН и да су се улагали бројни напори да се усвоје разне одлуке, упркос свим нормама закона, упркос захтева званичне и легитимне Владе Србије, која је једноставно игнорисана:

„Мислили су да ће преостало учинити употребом пропаганде и информационим оруђем како би оформили имиџ земље могућности. Нису успели у томе“.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*