Захарова упозорава: Oперација у Мосулу постала средњовековни масакр

Постоји апсолутна информациона блокада коалиције коју предводе САД, која не објављује поуздане информације о томе шта се дешава у Мосулу, сматра званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

0

Противтерористичка операција коју у ирачком граду Мосулу изводи коалиција на челу са САД, претворила се у средњовековни масакр, у којем пре свега страда цивилно становништво, рекла је Марија Захарова.

„Нема јасноће са њихове стране, да ли коалиционе снаге наступају или одступају, колико је ефикасна тактика коју користе, какви су губици, колико је било летова и ко их је извршавао“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку, преноси Спутњик.

Захарова сматра да постоји утисак да је дата команда да се поништи свака информациона подршка операција коалиције.

„Противтерористичка операција коју врше водеће силе у 21. веку претворила се у средњовековну кланицу, у којој пре свега страда цивилно становништво. Становнике Мосула масовно убијају, како терористи, тако и коалиционе снаге. Испоставило се да није развијен никакав темељан план за спасавање цивила. Нема ничега ни близу сличног хуманитарним коридорима. Не постоји системска евакуација становништва“, рекла је Захарова.

Додала је да је јасно само једно – према мирним Ирачанима у Мосулу коалиција се односи горе него према борцима у Алепу.

Раније је начелник Главне оперативне управе Генералштаба руских оружаних снага генерал-потпуковник Сергеј Рудској рекао да је америчка авијација 26. октобра извршила ударе на стамбене делове града Хамам ел Елил, у близини Мосула.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*