Захарова Западу о бомбардовању СРЈ: Зар је могуће да сте толики идиоти

0

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је поводом обележавања годишњице од НАТО бомбардовања СР Југославије рекла да скоро 20 година касније нико још није одговарао због тог „варварског“ догађаја, као и да нико тим поводом није затражио опроштај.

Она је подсетила да је као повод за бомбардовање послужио случај у Рачку где су Срби наводно убили албанске цивиле, иако је после утврђено да је реч о албанским борцима и терористима који су потом преобучени у цивилну одећу.

„Нико због тога није одговарао и нико није затражио опроштај. Изгледа да тражење опроста није јача страна НАТО-а. Прошло је скоро 20 година, а методика западних колега и даље је остала неизмењена. Зато постављам питање стручњацима центра ’Карнеги‘ — зар је могуће да сте толики идиоти?“, рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Она је додала и да Запад све жртве бомбардовања 1999. године назива колатералном штетом и оценила да је тада цео свет одлучио да игра ту „крваву игру“.

„У питању је била пропагандна манипулација САД и њихових европских савезника, а такве приступе можемо видети и данас, поготово у светлу случаја са тровањем бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Солсберију“, закључила је Захарова.

Велика Британије  крши међународно право у случају Јулије Скрипаљ

Портпаролка Руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је и да Британија крши међународно право тиме што одбија да обезбеди информације о Јулији Скрипаљ, која је раније овог месеца отрована у Енглеској заједно с својим оцем, бившим двоструким агентом Сергејом Скрипаљем.

Захарова је новинарима у Москви рекла да је Британија одбила да сарађује с Русијом у истрази о тровању и да није обезбедила никакве нове информације о Јулији Скрипаљ, упркос чињеници да је она руска држављанка, пренео је Ројтерс.

Захарова тврди да је понашање Британије у супротности с споразумом, који су Совјетски Савез и Британија потписали 1968. године, а који предвиђа да Москва има приступ својим држављенима на британском тлу и да може да им даје савете.

Захарова је истакла да се ниједна страна није повукла из споразума и да је он и даље на снази у међународном праву.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*