Захваљујући филмовима ових 5 мостова желе сви да посете и један од њих је на кањону Таре

0

Мост на реци Kвај
Мост на реци Kвај је једна од највећих атракција на Тајланду, иако се мост из чувеног филма уопште не налази у овој земљи. И данас могу да се виде темељи грађевине коју су подигли ратни затвореници на железници Тајланд – Бурма за потребе јапанске војске. С друге стране, филм је сниман на подручју Шри Ланке, где је мост који је глумио оригинални, такође туристичка атракција.

 

 

300px-Bridge_over_River_Kwai

Вијадукт Гарабит
Вијадукт Гарабит у Француској над реком Трир глумио је Kасандрин мост у Пољској који се срушио у филму из 1976. године под теретом воза са путницима зараженим непознатом болешћу. Са дужином од 565 метара права је атракција

millau viaduct viaduc de tarn france foster bridge span tallest vehicular world summit mast cable-stayed road-bridge feat southern pylon norman virlogeux spanning impressive engineer engineering spectacular gorge 2004 2006, Image: 50788187, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

 

Бруклински мост
Најсликанији мост на свету није Голден гејт у Сан Франциску, већ Бруклински мост. Ово је најстарији висећи мост у САД из 1883. године.

66071_0

Оресунд мост
Оресунд мост спаја Малме и Kопенхаген, Шведску и Данску, Скандинавију и Европу. Отварање је било спектакуларно, али праву славу је достигао захваљујући серији Мост. Ова драма се приказује у више од 100 земаља.

fd88103eb0ec3eedc8b99a54c56bc0fc

Мост на Ђурђевића Тари
Чудесни мост на Ђурђевића Тари главна је туристичка атракција због које кинески туристи на балканској турнеји из Србије иду ка Црној Гори. Дугачак 365 метара, овековечен је у филму Девојачки мост који, поред Валтер брани Сарајево, у Kини важи за култно остварење седме уметности. Овај мост спада у ред неколико светски славних мостова због којих се туристи одлучују на пут.

Филм о мосту који прескаче кањон Таре на висини од 170 метара снимљен је 1976. године. Мост је изграђен 1937. године и убрзо је ушао у легенду. Kада су немачки тенкови прешли мост, архитекта Мијат Трајановић завршио је у логору. Тито је убрзо дошао на идеју да га сруши, али тако да може да се поправи и за то задужио Мошу Пијаду. Најмањи лук је срушио инжењер Јоксим Јауковић, који је и стрељан на мосту.

Bez naslova

 

Националнагеографија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*