Закопане тајне Марине куле код Куршумлије

0

На ушћу Косанице у Топлицу, лево од пута Куршумлија – Приштина, налази се брдо у народу познато као Марина кула. Легенда каже да је ту некада постојао дворац у коме је живела лепа крчмарица Мара. Заправо, ради се о једном изузетном археолошком локалитету, који је нажалост до данашњих дана остао непроучен.

Локални мештани и данас причају о моћним зидинама изгубљеног града које су се протезале дуж читавог брда, неки од њих памте чак и остатке фресака на зидовима, али и да је на врху брда постојала кула, а да су се у подножју налазиле куће, чији се остаци могу и данас видети на појединим местима.

Археолошким рекогносцирањима закључено је да се ради о утврђењу, које захвата седло између најнижег виса и следећег вишег брда, као и да се остаци бедема простиру читавом заравни.

На терену су видљиви остаци зидова, поприлично урушених скоро до темеља, који су делом растурани и од стране мештана да би се камен као грађевински материјал употребио за градњу нових кућа.

Остаци некада моћног бедема Марине куле

По читавом узвишењу могу се видети гомиле разбацаног камена, обрађених тесаника, фрагменти античких опека и црепова, доста креча и комада малтера.

Очувани зидови грађени су притесаним каменом, који је везиван у добром кречном малтеру, зидови су ширине 0,60 м.

Овај веома занимљив археолошки локалитет по свему судећи, протеже се и на просторе у пондожју самог брда, вероватно до обала река, и до места које је у народу познато као “црна тачка” где се могуће налазе остаци цркве.

Мештани такође говоре да су на том месту приликом орања и других пољопривредних радова наилазили на разне археолошке предмете, остатке људских костију, налазили су чак и керамичке цеви.

Са видиковца Марине куле пуца поглед на Куршумлију и околину.

Поглед са Марине куле са које пуца поглед на Куршумлију и околину

Сада је то град и пут Ниш – Приштина који пролази поред Куршумлије. Некада у римско доба то је био Виа милитарис (војни пут којим су пролазиле римске легије), а касније, у средњем веку трговачки пут.

Доминатан положај Марине куле крије тајне које тек треба утврде археолози ископавањем овог локалитета који још увек није истражен а буди машту када и шта се на овом узвишењу налазило.

(Аутор: Милан Савић, студент 4. године Одељења за археологију, Филозофског факултета, Универзитета у Београду)

Новоститоп

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*