Запад хушка руске тајкуне на Путина

0

Нова тактика Вашингтона и Лондона да се оцрни руски председник код народа. На црној листи нашли се најбогатији бизнисмени.

МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Најновији пакет америчких санкција против милијардера из Русије има циљ не само да уздрма руску привреду, него и да створи антагонизам између богаташа и председника Путина. У Вашингтону су схватили да демонизацијом и жестоким пропагандним ратом против Путина не само да не могу да га сруше, већ су постигли контраефекат и помогли му да убедљиво победи на председничким изборима.

Сада САД и њихов највернији савезник Велика Британија мењају тактику и покушавају да заваде и нахушкају најбогатији део руског друштва против председника. У том контексту се могу разумети и претње власти у Лондону, да ће „прочешљати“ руске богаташе који су покуповали некретнине и чије се породице башкаре у раскошним становима и вилама у Енглеској.

План и тактика којима желе да створе сукоб олигарха с Путином су лако препознатљиви. Својим послушним савезницима Американци су запретили да ће их кажњавати ако сарађују са Русима. Министарство финансија САД је поручило британским банкама да ће имати лоше последице ако буду сарађивале са олигарсима који су стављени на „црни списак“.

– Руској елити и олигарсима шаљемо јасан сигнал: не можете избећи последице због тога што је у Русији изграђен корумпирани систем – поручили су отворено из Министарства финансија САД.

Могу ли ове мере стварно да окрену руске олихархе против Путина, тек ће се видети. Засада нико од њих, бар не јавно, није прозборио: „Ето, због твоје спољне политике ми имамо проблема,“ Путина једино отворено критикује Михаил Ходорковски, бивши власник компаније „Јукос“, који живи у Швајцарској, али је његов ауторитет у Русији минималан.

А милијардери који су на најновијем америчким списку ионако нису омиљени у народу, јер су богатство стекли отимачином државне имовине, а не новим идејама, знањем и визионарством.

Први је под удар дошао Олег Дерипаска, кога су западни медији назвали руским краљем алуминијума. Брзо су му се срозале акције на берзама, а напустио га је и један од главних страних партнера, британско-швајцарска компанија „Гленкор“. „Русал“ производи седам одсто целокупног алуминијума у свету, а у САД годишње извози од 600.000 до 700.000 тона. Ипак, главни проблем „Русала“ је огромна кредитна задуженост, од 4,75 милијарди долара.

Велике невоље има и Виктор Векселберг, власник групе „Ренова“, који има велике кредите на Западу, око 800 милиона долара, и сада тражи помоћ за спасавање од руске владе пошто што су му замрзнути рачуни. Чудно је да је Векселберг дошао у немилост Американаца иако није близак Кремљу, чак га бије глас да има одличне везе у САД, где му ради инвестициони фонд „Коламбас нова“.

Виктор Векселберг и Олег Дерипаска

На том списку су и Андреј Скоч, власник трећине „УСМ холдинга“ регистрованог на Британским Девичанским Острвима, сенатор милијардер Сулејман Керимов, затим председник „Сургутнефтегаса“ Владимир Богданов и бивши Путинов зет Кирил Шамалов.

ДА ЛИ ће Москва одговорити истом мером и забранити рад многобројним америчким компанијама у Русији? Најуспешнија је „Проктор енд Гембел“, која има фабрике у Новомосковску и Санкт Петербургу и годишње у Русији прода робе за 1,9 милијарди евра.

Други по успешности је „Епл“, а нешто мањи промет од њега има „Пепси“… Следе „Марс“, па „Кока-Кола“…

Засада нико од руских политичара јавно не говори о томе да треба затворити америчке компаније или им отежати рад. Можда и због тога што у њиховим фабрикама у Русији ради домаћа радна снага. Али ако се оваква врста економско- политичког рата настави, ко зна…

ЛОНДОН ШТИТИ КРИМИНАЛЦЕ ИЗ РУСИЈЕ

У току медијског рата са Москвом, у Лондону су најавили да ће „прочешљати“ руске богаташе који живе у тој земљи. То је многе насмејало, јер у државном тужилаштву у Москви кажу да управо Лондон штити криминалце који су побегли од руских закона.

За 15 година Лондон је одбио да на захтев руских правосудних органа изручи 60 људи. Руско тужилаштво је ових дана објавило преписку са Терезом Меј док је она била министар унутрашњих послова. Баш она је игнорисала многе захтеве за изручења тражења из Москве.

 Од 83 обраћања Москве да јој се изруче људи који су били оптужени, углавном за пљачку, 60 је до сада одбијено. Од тога 55 зато што су добили статус избеглица у Великој Британији – кажу у московском тужилаштву.
новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*