ЗАПАД ИМ НЕ МОЖЕ НИШТА – Русија спрема властити интернет

0

Ако санкције Запада доведу до искључења Русије с wеба, ова земља има спреман властити интернет, тврди помоћник руског председника Герман Клименко.

„Технички, тренутно смо спремни за све“, изјавио је за НТВ Клименко, али је рекао да евентуално искључење с wеба не би прошло безболно, преноси клиx.ба.

„Увек се догађају проблеми када се прелази с једне технологије на другу. Неко ће имати проблема с конекцијом,, вероватно ћемо сазнати да је неко чувао податке у иностранству иако постоји закон којим се налаже да се подаци чувају у Русији. Неки још увек имају хостинг у иностранству. Они би вероватно имали проблема“, додао је Клименко.

Његова изјава се односила на руски закон о приватности података. Све компаније које обрађују личне податке руских држављана обавезне су да их чувају на серверима у оквиру граница земље.

Професионална мрежа Линкедин је већ забрањена у Русији јер се није прилагодила закону.

Твитер и друге друштвене мреже су пристале да преместе податке о Русима у Русију.

Руски сегмент интернета специјално намењен државним службеницима већ је у функцији, потврдио је Клименко. Он је подсетио је да Русија попут Кине и САД има властите претраживаче, друштвене мреже и систем оглашавања.

„Интернет се регулише у свим земљама, Русија није изузетак. Међутим, екстремни случајеви попут Северне Кореје и Кубе нису наш избор“, рекао је Клименко.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*