ЗАПАД ОKРЕЋЕ ЛЕЂА АЛБАНЦИМА: Kосовско питање добија ВЕЛЕОБРТ

0

Стижу нови сигнали!

Судећи према сигналима које су неки од најважнијих вашингтонских званичника слали последњих дана није искључен ни заокрет у политици САД кад је реч о решавању косовског питања.

Све је дужа листа савезника Приштине који полако ускраћују безрезервну подршку косовским Албанцима у дијалогу са Београдом, а државама које почињу отворено да им „лупају пацке“ да смање апетите у преговорима полако се придружује и најјачи покровитељ независности Kосова – Америка.

Судећи према сигналима које су неки од најважнијих вашингтонских званичника слали последњих дана у сусретима с премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, није искључен ни заокрет у политици САД кад је реч о решавању косовског питања.

Тако је саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон отворено пренео Дачићу да је досадашња америчка политика према региону била руковођена „аутопилотом“, односно ставовима дефинисаним пре 20-30 година, и да је садашња администрација спремна да „чује креативна решења за Kосово“.

И атмосфера на састанцима председнице Владе с низом утицајних конгресмена, сенатора и представника Стејт департмента била је обојена позитивним сигналима, па је генерални утисак који Брнабићева носи из Вашингтона да Србија коначно има саговорнике који су спремни да саслушају њене ставове.

Све то подгрева нервозу у Приштини, где се албански лидери не либе чак ни да запрете ратом ако се макар и помене неко решење које им се не допада. А тренутно им је прихватљив само један исход – да се у потпуности заокружи њихова лажна држава.

Очигледно изиритиран добрим пријемом наше делегације у Вашингтону и порукама које су одатле послате, Авни Арифи, шеф приштинског тима у дијалогу са Београдом, брже-боље је у петак запретио да ће рат бити неизбежан ако неко размишља о прекрајању граница на Балкану и поручио шта Приштина очекује:

– Желимо узајамно признање, успостављање билатералних односа баш као са другим суседним државама – рекао је он.

О све очигледнијим померањима у међународној арени у вези с косовским проблемом и паници Приштине говорио је и председник Александар Вучић, који је поручио да је због тога све чешћа мета напада:

– Kритике су учестале после састанака које сам имао са Путином, америчким представницима, Меркеловом, са лидерима сила без којих неће бити решења. А нарочито после сусрета са Макроном, јер су схватили да подршка Србији расте – рекао је он.

Брнабићева, која је у САД присуствовала обележавању 100 година од подизања српске заставе на Белој кући, рекла је да јој се чини да се сада Србија и Америка боље разумеју када је реч о питању Kосова. И министар Дачић поручује да је осетио позитивне сигнале у Вашингтону.

Пренео сам председнику Вучићу утисак је да је ситуација сада битно различита. Највећа промена је та што су вољни да саслушају и аргументе Србије, а не као пре, да само поручују да је питање Kосова решено. Сада кажу треба да се нађе компромис, а то је велика разлика – рекао је министар спољних послова.

Међутим, иако преко окена очигледно стижу топлије струје, а и европске земље почињу да попуштају, најутицајнија држава ЕУ – Немачка, засад стоји на истом становишту – да Срби на Kосову могу да добију ЗСО, а да се заузврат Приштини отворе врата у свим међународним организацијама.

Министарство спољних послова Русије демантовало је у петак медијске написе да се амерички председник Доналд Трамп на састанку са руским лидером Владимиром Путином у Хелсинкију сложио са предлогом да Србија призна независност Kосова у замену за територије. Такав текст пре два дана објавила је приштинска „Газета експрес“.

Поводом изјаве Хашима Тачија, председника привремених институција у Приштини, дате после састанка са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, да више не могу да се затварају очи према неправди коју Албанцима чини Београд, директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић рекао је:

– Kад глуме да су нека држава, логично је да глуме и ту бригу, и само могу рећи да сам веома дирнут. Не мислим да су Албанци из ових општина угњетавани и да треба да се такмичимо у томе ко има мање права. У делу Србији који ми контролишемо сви могу да се осећају као код куће, а у оним деловима које не контролишемо ситуација није баш најбоља – изјавио је он за Новости.

 

новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*