Запад поручио: О судбини Републике Српске одлучиваће ХДЗ и Вучић

0

Посета Додика Москви три дана пре референдума о Дану Републике Српске неће променити чињеницу да он није више партнер за дијалог.

То је рекао бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич који истиче улогу Београда и Загреба, коју ће конструктивно “одиграти” српски премијер Александра Вучића и Андреј Пленковић, који ће, готово је извесно, бити нови премијер Хрватске.

Он сматра да ће две претпоставке бити пресудне, не само за очување јединствене БиХ, него и стабилности западног Балкана.

Те две претпоставке, каже он, јесу регионална одговорност Србије и Хрватске према Дејтонском споразуму те убрзање интеграција ка ЕУ, као интегративног и политичког мотора за целу регију.

Наводећи референдум у РС као пример, Петрич каже:

” Србија је под вођством премијера Александра Вучића преузела одговорност за стабилност у региону. Вучић је прошле године зауставио један референдум, а овај други елегантно је решио. Свестан је да Србија губи сваку шансу за приступ ЕУ ако дође до проблема у БиХ. За мене чак није толико ни битно хоће ли 25. септембра бити одржан референдум, јер за Београд он је изгубио сваки легитимитет”, навео је Петрич у интервјуу сарајевском Дневном авазу.

Петрич референдум у РС види као “један опак начин спашавања властите коже”.

“Додик зна да за Европу више није партнер за дијалог, а Русија има своје проблеме. Мислим да Додикова посета Kремљу заказана за 22. септембар ништа на томе неће променити! РС под вођством Додика скоро да је банкротирала, интернационално је изолована и доведена је у опасност да постане нека Јужна Осетија у срцу Европе”, сматра Петрич.

Други важан фактор за стабилност региона за њега је победа лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића на изборима у Хрватској.

“Ово је победа умерених снага, које својим суседима желе помоћи да убрзано иду ка ЕУ. Видели смо да је реторика вређања Зорана Милановића добила одступницу, док је Пленковић са својом европском стратегијом помирења добио доста подршке. То би могло довести до релаксације односа у региону”, казао је Петрич.

Србија је, истиче, као кандидат за чланство у ЕУ те Хрватска као чланица Уније све више постају свесне своје одговорности према БиХ, “а то би могло неодговорне екстремисте попут Додика довести у офсајд”.

” Узимајући све ово у обзир, очекујем од Брисела да БиХ понуди много више од пуких програма”, навео је.

Истиче такође да Савет за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ) већ дуже време није јединствен орган као што је то било када је он био високи представник.

” Мене је тада чак и Русија подржавала, па сам могао покренути важне реформе у држави. Чак је и Додик тада био кооперативан. Али, након процесуирања Иве Санадера у Хрватској много коруптивних политичара у бившој Југославији поставило се против реформи, како би добијали што више на утицају. То није тако само у РС. Мислим да је ОХР требало још давно затворити”, рекао је овај аустријски политичар.

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*