ЗАПАД СПРЕМА ХАОС у Републици Српској!

0

Извори из безбедносних структура истичу да је опасност од напада радикалних исламиста на циљеве у РС драстично порасла након заказивања референдума о Дану РС.

Саговорници тврде да су безбедносне агенције лоцирале и неколико места у ФБиХ из којих би, како наводе, потенцијални терористи били упућени на „извршење задатака“, као и то да су у спречавање терористистичких акција, осим домаћих, укључене и поједине стране безбедносне службе.

– Постоје поуздане информације да су у једном броју вехабијских комуна, првенствено оних који се налазе на подручју Унско-санског кантона и Нишићке висоравни, формирани кампови за терористичку обуку радикалних исламиста. Безбедносне агенције помно прате и активности у познатом вехабијском упоришту Церска код Зворника, за које такође постоје сазнања да је потенцијална база за регрутовање могућих терориста за нападе на територији РС – тврде саговорници.

Потврду сазнања да Српској прети опасност од терористичких напада уочи и после одржавања заказаног рефередума стигла је од самог председника РС Милорада Додика. Коментаришући најаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира изетбеговића да ће пред Уставним судом БиХ покренути спор против РС због референдума о Дану Републике, Додик је изјавио да поседује сазнања о активностима, које би, како је поручио, могле да угрозе стабилност.

– Очигледно се шаљу сигнали радикалним исламским групама да крену са серијом активности које би могле угрозити стабилност. Располажемо информацијама да се само чека да међународна заједница или Уставни суд БиХ предузму неку меру. Међународни фактор и Уставни суд БиХ на тај начин дошли би у позицију да су директно у функцији терористичких активности у будућности – упозорио је Додик.

Експерт за тероризам Џевад Галијашевић сматра да се „крајње озбиљно“ морају узети у обзир информације да радикалне исламисти планирају тероритичке нападе у РС.

– Није нимало наивно кад председник РС да такву изјаву. У Федерацију БиХ се са сиријског ратишта вратило више од 50 бораца тзв. Исламске државе, а ти људи су спремни на све – истиче Галијашевић.

Из МУП РС је потврђено да у ФБиХ постоје екстремистичке групе које су спремне да изврше терористичке нападе у РС.

– То су, пре свега, повратници са ратишта у Сирији. Оно што посебно брине јесу изјаве и понашање политичара из Сарајева у вези с предстојећим рефередумом у РС, а који својом запаљивом реториком стимулишу екстремисте за потенцијалне терористичке акције – кажу у МУП.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*