Запад знао за холокауст и пре откривања концентрационих логора!

0

Материјал је прокријумчарен из Источне Европе још крајем 1942. и током 1943. године чуван је у архиви Kомисије за ратне злочине Уједињених нација

До сада невиђени документи, који садрже извештаје о холокаусту и показују да је Запад знао за нацистичке ратне злочине и пре него што су откривени концентрациони логори, биће објављени ове недеље у Великој Британији, преносе израелски медији писање британских листова.

Библиотека Винер за проучавање холокауста и геноцида објавиће те документе на свом сајту. Материјал је прокријумчарен из Источне Европе још крајем 1942. и током 1943. године и био је чуван у архиви Kомисије за ратне злочине УН.

Истраживање професора Дана Плеша с Лондонског универзитета омогућило је објављивање архиве. Он је добио специјалну дозволу да прегледа те документе који су се чували у Њујорку, а неке од њих је објавио у књизи „Хитлер изгубљена историја: Гоњење ратних злочина осовине“. „То је велики извор за супротстављање порицању холокауста. Све то никада није видело светлост дана“, изјавио је Плеш за Гардијан.

Плеш је убедио дипломате, укључујући бившу амбасадорку САД у УН Саманту Пауер, да омогуће објављивање тајних докумената. Документи садрже податке да је пољска влада у изгнанству сакупила информације, попут детаљних описа логора попут Треблинке и Аушвица, прокријумчарене из Источне Европе под окупацијом нациста. Један документ из априла 1944. описује како су жртве биле приморане да се скидају. Постоји и сведочење британског војника који је побегао од нациста и придружио се партизанима, након чега је и ухваћен.

Влада Чехословачке у егзилу обезбедила је друге информације у покушају да се Адолф Хитлер оптужи за своју улогу у ратним злочинима које је починила његова земља.
Упркос тим извештајима које је Запад сакупио, владе САД и Велике Британије нису журиле да предузму акцију, рекао је Плеш Индипенденту.

Kомбинација антисемитизма у Стејт департменту САД и забринутост за америчке економске односе с послератном Немачком играле су улогу у томе, оценио је он.
Увелико се мислило да је Велика Британија сазнала за праве размере холокауста када су савезничке снаге освојиле и ослободиле нацистичке логоре 1945. године. Међутим, архива показује да су сведочења затвореника логора прокријумчарена у децембру 1942, што је навело тадашњег британског шефа дипломатије Ентони Идна да се обрати парламенту, наводи Дејли мејл.

2005-HOLOKAUST-ausvic-godis_620x0

„Немачке власти, незадовољне порицањем најелементарнијих људских права особама јеврејске расе, сада спроводе у дело Хитлерову често помињану намеру да истреби јеврејски народ на свим територијма на којима се њихова варварска владавина протеже,“, рекао је тада Идн.

Међутим, савезничке снаге су мало учиниле да обезбеде уточиште за пет милиона Јевреја колико се процењивало да их је у опасности. У марту 1943. Висконт Kранборн, министар у ратној влади Винстона Черчила, рекао је да Британска империја већ има исувише избеглица и не може да се посебно односити према Јеврејима.

„Велике силе коментарисале су то две и по године пре него што се генерално мислило. Претпостављало се да су сазнале када су откривени концентрациони логори, али су оне дале овај јавни коментар у децембру 1942.године“, рекао је Плеш.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*