Западне службе обавестиле Србију о могућем нападу албанске дијаспоре (ВИДЕО)

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да је информације о томе да албанска дијаспора припрема заузимање српских дипломатско-конзуларних представништава, како би принудила Србију да одустане од гоњења Харадинаја, наша земља добила од западних безбедносних агенција.

0

„Ова информација је дошла из једне велике земље и велике безбедносне заједнице, са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи где би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат“, рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Све те податке западне службе имају, истакао је Дачић.

„Једна од опција која је разматрана је да се Србија приволи да одустане од гоњења путем заузимања неког од дипломатско-конзуларних представништава или објекта који припада Србији и узимања талаца. Тачно се зна ко је такве предлоге износио, по имену и презимену, где живи“, каже Дачић.

Ради се о земљама које имају бројну албанску дијаспору, навео је министар спољних послова.

Дачић је напоменуо да су државе домаћини одговорне за безбедност српских дипломатско-конзуларних представништава, у којима је подигнут ниво будности.

„И данас се настављају протести албанске дијаспоре испред фрацуских дипломатско-конзуларних представништава и наших, али то неће утицати на став Србије када је реч о Харадинају или било ком другом. Реч је о ратним злочинима“, поручио је Дачић.

Приштина брани ратног злочинца, „не дају да се хапси када су они у питању“, указује Дачић.

„Што се нису бунили када је Црна Гора изручила неке наше који су ухапшени у Црној Гори“, упитао је Дачић.

Они не могу да побегну од своје прошлости, рекао је Дачић и поручио да је Србија спремна да свако одговара за ратне злочине.

„То није било какво изазивање запаљиве реторике нити било чега о чему бисмо се свађали. Ваљда свако треба да одговара за ратне злочине“, истакао је Дачић.

Што се тиче захтева за изручење Харадинаја, објашњава да то није у надлежности његовог министарства, већ министарства правде.

Међутим, Дачић сматра да нема разлога да Србија не затражи изручење и подсећа да је премијер Вучић рекао да ће оно бити затражено.

Српско тужилаштво је против бившег косовског премијера и вође ОВК Рамуша Харадинаја поднело 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

Током тог суђења неки од кључних сведока оптужбе су убијени или настрадали под неразјашњеним околностима.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*