Западни Балкан је један од главних приоритета ЕУ

0

„На Западном Балкану располажемо са огромним могућностима утицаја које не користимо у пуној мери“, рекла је Могерини

Висока представница Европске уније за спољне односе Федерика Могерини истакла је да ће у наредном раздобљу Западни Балкан бити, одмах после питања одбране и безбедности, тежишна тема њених активности.

Могерини је навела да будућност Европске уније после најављеног изласка Велике Британије није да остане са 27 чланица, већ да ће свакако бити пријема нових држава.

„На Западном Балкану располажемо са огромним могућностима утицаја које не користимо у пуној мери“, рекла је Могерини у завршној речи на годишњој конференцији Института ЕУ за безбедносне студије. Тај институт саветује Виског представника Европске уније за спољне односе.

Могерини је, како су учесници скупа пренели новинској агенцији Бета, оценила да на Западном Балкану постоји поверење становништва у Европску унију као и опредељност власти да раде на пријему у Унију.

Она је навела да се „од ЕУ очекује да покаже да ли је посвећена и озбиљна“ у својим обећањима да ће државе Западног Балкана бити примљене у Унију.

„Мој приоритет током наредних 12 до 18 месеци биће Западни Балкан, одмах након питања европске одбране и безбедности“, рекла је Могерини.

Висока представница ЕУ додала је да свих шест земаља Западног Балкана треба да буду дотле доведени да њихово приближавање Унији буде неповратно.

„Ако ми не будемо радили на томе, радиће други“, упозорила је Могерини.

Претходно је свих пет учесника панела састављеног од стручњака из разних делова Европе на питање модератора скупа шта треба да буде приоритет у спољним односима ЕУ, одговорило да то треба да буде прикључење земаља Западног Балкана.

Указали су на могућност погоршања међу државама и етничким заједницима у региону и већег утицаја Русије.

Били су једнодушни да на Западном Балкану, за разлику од многих других питања, ЕУ има најбоље могућности да делује као снага стабилизације и јачања безбедности у међународним односима.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*