Започела дејства руске авијације са носача авиона у Медитерану

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је изјавио да су авиони са руског ратног брода "Адмирала Кузњецова", који је стациониран у источном Медитерану, извели прве ваздушне нападе у Сирији.

0

„Данас смо у 10.30 и 11 сати почели велику операцију на позиције Исламске државе и Ел Нусра фронта у провинцијама Идлиб и Хомс“, рекао је Шојгу, преноси АФП

„Први пут у нашој поморској историји, брод „Кузњецов“ је узео учешће у борбама“, додао је Шојгу.

Руски министар је навео да ће борбени авиони гађати складишта муниције, кампове за обуку и фабрике наоружања у обе провинције.

Он, међутим, није спомињао Алеп, где су активисти пријавили ваздушне нападе, први пут од када је пре три недеље Москва саопштила да ће их обуставити.

Сиријски опозициони активисти су раније данас навели да су у источном делу Алепа изведени ваздушни напади, изражавајући забринутост да би то могло да означава почетак нове владине офанзиве на тај град на северу Сирије.

Опозициона сиријска Опсерваторија за људска права је саопштила да су бомбардована три насеља, али да засад нема података о евентуалним жртвама.

Активиста Бара ел Халаби, који се налази у источном Алепу, рекао је путем поруке да су борбени авиони испалили пројектиле и да су хеликоптери испустили експлозивну бурад у том делу сиријског града.

Русија је средином октобра саопштила да ће обуставити ваздушне нападе како би омогућила побуњеницима и њиховим присталицама да напусте источни Алеп.

Побуњеници су међутим одбили понуду, а Уједињене нације нису успеле да дођу до договора о достављању хуманитарне помоћи у то подручје.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*