Започело редовно јесење заседање Скупштине Србије. Одбијени многи предлози опозиције!

Седница је почела интонирањем химне Боже правде, а посланике је испред Скупштине дочекала почасна гарда.

0

Скупштина Србије одбила је предлог да се формира анкетни одбор за утврђивање догађаја у Савамали. 

Балша Божовић је предложио да се по хитном поступку усвоји предлог за формирање анкетног одбора за утврђивање одговорности највиших градских органа у рушењу објеката у Савамали, али је тај предлог одбијен.

Такође, није усвојен предлог Гордане Чомић да се формира анкетни одбор за утврђивање одговорности у случају хеликоптер.

Поред тога, одбијен је и предлог посланика Александра Мартиновића да се формира анкетни одбор за утврђивање изборног и постизборног резултата, као и предлог резолуције о Сребреници Маријана Ристичевића, у којој се наводи да парламент осуђује све злочине у и око Сребренице, као и негирање почињених злочина.

Није усвојено ни да се допуни Кривични закон, у делу да се и крађа бебе подведе под кривично дело које не застарева, на предлог Александре Јерков.

Зоран Живковић је предложио да се измени Закон о Влади, по угледу на поступак Зорана Ђинђића из 2001.године, да сви будући министри прођу лекарски преглед, како психички тако и физички, јер, како је рекао, понашање неких из извршне власти показује да је то неопходно.

„Случај хеликоптер показује да тако нешто не могу да ураде здрави људи“, рекао је Живковић.

Посланици почетак рада користе за постављање посланичких питања и тражење обавештења од представника Владе Србије, што им је омогућено на почетку рада сваког уторка и четвртка.

Измене Закона о финансирању локалних самоуправа о којима ће посланици расправљати, предвиђају смањење удела општина и градова у приходима од пореза на зараде.

Од укупних пореза на зараде који се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима ће убудуће остајати 77 одсто, општинама 74 одсто, док ће остало бити усмерено у буџет Србије.

Предвиђено је да се Београду приходи смање више и да главном граду, уместо 70 одсто, убудуће остаје 66 одсто.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*