Запослени у ланцу маркета “Сунце” пролазе горе него на робији

0

Запослени у ланцу маркета “Сунце” пролазе као боси по трњу!

Њихова бивша радница којој је прекипео нехуман третман на послу обратила се нашој редакцији наводећи да им руководиоци сваког месеца узимају по 1.000 динара на име евентуалних мањкова у пазару, одузимају им мобилне телефоне на почетку смене, не плаћају им прековремено иако готово свакодневно остају и по два сата дуже на послу, а слободан дан немају и по читав месец!

Ово је за “Ало!” испричала Зорица Р., бивша радница на каси у маркету “Сунце” у Војвођанској улици у Новом Београду, која је након тортуре коју је пролазила пет месеци дала отказ јер више није могла да издржи.

– Иако имам вишегодишње радно искуство у продавницама, ово што се дешавало у “Сунцу” нигде нисам доживела! Најпре сам се шокирала када је шефица тражила да јој од сваке плате, чим примим новац, на руке дајем 1.000 динара за, како је објаснила, евентуалне мањкове које будем имала у пазару.

Kад сам се побунила, она ми је припретила и рекла да ми је боље да одмах дам тај новац да не би она у попису нашла све и свашта, па да буде и више. Иначе, ми сваки дан на крају смене проверавамо да нема неког мањка и, уколико се испостави да га има, платимо из свог новчаника – прича Зорица, иначе самохрана мајка двоје деце. Она наводи и да је једном кажњена смањењем плате од 10 одсто јер је држала код себе мобилни.

– То још и могу да разумем, али након тога је шефица захтевала да чим дођем на посао, ставим телефон у сеф, из кога могу да га узмем тек када одем на паузу или кренем кући! А имам двоје малолетне деце и не могу да дозволим да се недајбоже нешто деси, а да не могу да ме добију – објашњава Зорица.

Поред свега, прича, ниједном није с посла изашла на време.
– Радила сам од 6 до 14 часова, али никада се није десило да изађем тачно у 14. Напротив, најчешће сам остајала до 15-16 часова, а прековремено ми никада није плаћено, иако смо се откуцавали приликом доласка и одласка с посла. Да не причам да је знало да се деси и да пуних месец дана радим без слободног дана – наводи она.

Чак и када је дала отказ, након пет месеци, доживела је још једну непријатност након одрађених 15 дана отказног рока.
– И тада ми је шефица тражила да јој дам 500 динара за евентуалне мањкове што сам тај пут одбила да урадим иако ми је рекла да ће рећи да сам покрала робу – огорчено каже Зорица.

Можда и најневероватнији случај десио се када се посекла на машину за деликатес.
– Рана је била баш озбиљна. Пре него што сам кренула код лекара, контролор продавнице ми је поручио да будем колегијална и не кажем лекарима да сам се посекла на послу – присећа се наша саговорница.

„Сунце“: Ништа нерегуларно нисмо радили

Kако је за “Ало!” навео Милован Ивановић из компаније “Kватро компани”, у оквиру које послује ланац маркета “Сунце”, пријава од стране радника и бивших радника против пословодства постало је већ “навика”. – Kад год је неко незадовољан, он испољава то на тај начин. Иначе, све су пословође дужне да шаљу извештај на крају дана и пријаве било какав проблем – објашњава Ивановић. За Зорицу Р., каже, да није имала никакве напомене од стране контролора. – Једино су је неколико пута опомињали за коришћење мобилног телефона у току радног времена, због чега су јој на крају одузимали телефон и држали га у сефу док не оде на паузу или заврши смену. А што се плаћања тиче, када је требала да оде након одрађеног отказног рока, требало је само да плати 200-300 динара за неку оштећену робу – навео је Ивановић.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*