Oko podele Kosova zaratili ministri Popović i Dačić!

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je da će se građani o predlogu za rešenje kosovskog pitanja izjasniti na referendumu, kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i naveo da postoje neke ideje, ali da „one nisu ni na stolu jer nema ni dijaloga“.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će na sednici Vlade pitati ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića zašto sedi u njoj „ako se ne slaže sa predlogom Vučića“, misleći na Popovićevu reakciju na eventulano razgraničenje sa Kosovom.

„Pitaću ga to na sednici Vlade“, rekao je Dačić, navodeći da je ideju o razgraničenju, koju je ponovio u sredu, ranije izneo i Vučić.

„Ako proteraju Srbe nećemo imati ni sever Kosova“, rekao je Dačić.

On je naglasio da sadašnjim vlastima „nije ostavljeno ništa“ u pregovorima sa Prištinom jer su se oni koji su ranije pregovarali „pozivali da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti“.

„Ako želite kompromis onda morate da ponudite nešto što je kompromis“, rekao je Dačić, navodeći da ni Dejtonski sporazum nije bio u skladu sa Ustavom Bosne i Herecegovine, kao ni Prespanski dogovor, sa Ustavom Makedonije.

Komentarišući ocenu američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skata da Srbije nije na pravoj strani istorije u vezi sa Veneculeom, on je rekao da to nije primeren način da se razgovara sa Srbijom i da njenu spoljni politiku neće drugi određivati.

„Amerika je time što podržava Kosovo… baš su zaista na pravoj strani – zločina, laži i svega ostalog. Ustolom u oba svetska rata mi smo bili na istoj strani, na njihovoj strani, a oni podržaše one protiv kojih su se borili u oba svetska rata – Albance, toliko o pravoj strani“, rekao je Dačić.

Govoreći o taksama na Kosovu na srpsku robu, on je rekao da ukidanje opsturiraju neke evropske zemlje.

Na pitanje da li je reč o Velikoj Britanije i Nemačkoj, on je rekao da bi mogao da kaže da je reč i o jednima i drugima, ali i još nekim „koje nemaju toliki uticaj“.

Ministar za tehonološke inovacije Nenad Popović izjavio je da će o svom radu u Vladi razgovarati isključivo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se i dogovarao o ulasku.

Popović je tako odgovorio na kritiku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji ga je, između ostalog, juče upitao zašto je i dalje član Vlade ako ne podržava njenu politiku.

„Dačić se o tome ništa ne pita, on se sa mnom nije dogovarao kada sam ušao u Vladu i ja ću o tome razgovarati sa predsednikom koji jedini ima pravo da odlučuje o tome“, kazao je Popović za Radio televiziju Srbije.

On je ponovio da je dobro što je Dačić korigovao svoju izjavu da je razgraničenje državna politika po pitanju Kosova.

„To nije utvrdio nijedan državni organ“, rekao je Popović i dodao da se on zalaže isključivo za poštovanje Ustava i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija.

Popović je kazao i da rešenje za Kosovo treba da bude kompromisno, odnosno da Kosovu treba dati „najveću autonomiju koja trenutno postoji u svetu“.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*