Жарко Пуховски: Загреб спушта лопту око „Олује“

0

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да је „Хрватска ове године око обележавања војне акције ‘Олује’ спустила лопту, и то из три разлога“.

Први разлог је тај што је „Србија добила снажну потпору немачке канцеларке (Ангеле Меркел“.

„То је шокирало неке у Хрватској који немачку подршку подразумевају“, казао је Пуховски у изјави за „Радио Слободна Европа“.

Он је додао да је, по њему, други разлог то што је „владајућа коалиција у Хрватској стално на рубу пуцања и неки делови те коалиције не би могли да поднесу стална заоштравања“, док је „трећи разлог изненађујући обрт у Книну“.

„Тамо је градоначелник постао Марко Јелић, један независни кандидат, који је пре био ХДЗ-овац, али се сада на неки начин отрезнио од те позиције, и он заступа разумна, чак се може рећи и доста помирљива становишта, за разлику од ранијег вођства града. То је све као позитивну последицу имало то да је хрватско вођство одлучило да смири тензије“, рекао је хрватски аналитичар.

Пуховски је навео да је „отворено питање хоће ли то Београд протумачити као знак слабости и разлог за заоштравање односа с Хрватском, или ће се понашати слично, што ће се уосталом за неколико дана видети“.

„А онда ће накнадне интерпретације додатно заоштравати или — ако буде среће — опуштати атмосферу“, закључио је Пуховски.

Организациони одбор прославе војне акције протеривања Срба из Хрватске „Олуја“ из 1995, која се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља (ветерана), објавио је јуче програм обележавања 22. годишњице 4. и 5. августа у Загребу и Книну.

Хина је навела да ће се 5. августа „на кининској тврђави присутнима и јавности обратити председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, а увече ће на Тргу домољубни концерт одржати Прљаво казалиште“.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*