Žarko Rakić: „Trka“ Srbije i Hrvatske u naoružavanju je glupost!

0

Gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, Aleksandra Joksimović, predsednica centra za spoljnu politiku je rekla da je na Hrvatsku izvršen pritisak da odblokira poglavlje 26. u pregovorima Srbije sa EU.

– Jasno je da je izvršen veliki pritisak na Hrvatsku da odblokira poglavlje 26. Postoji apsolutni konsenzus svih članica EU i zato su potezi Hrvatske protumačeni kao veoma nediplomatski. Oni su ugrozili kredibilitet procesa kao i samih članica EU.

Njen sagovornik Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgvornog urednika lista Politika je komentarisao navodnu trku u naoružanju između Srbije i Hrvatske.

– Trka u naoružanju velikih sila je moguća, ali trka malih (Srbija i Hrvatska) je glupost koja se koristi za dnevnopolitičke potrebe. To, što piše Informer o kineskim balističkim raketama je čista gupost, balističke rakete ne mogu imati domet svega 300 km. To su rakete srednjeg dometa.

Oni su komentarisali i skorašnje terorističke napade u Evropi i uticaj na izbore u mnogim evropskim zemljama.

Joksimović: Terorizam se širi, ono što se desilo u Berlinu je strašno. Poraz terorizma je to, što ljudi u Nemačkoj i dalje ne odustaju od normalne svakodnevnice, proslava, vašara. Jer cilj terorizma je zastrašiti ljude i zaustaviti normalan život.

Rakić: Teroristi vole da napadaju Evropu jer je ona najranjivija. Granice na moru su bile totalno nezaštićene i usled nepostojanja unutrašnjih granica ulazak terorista je znatno olakšan. Imamo i buđenje takozvanih spavača u zapadnoj Evropi.

Joksimović: Terorizam sigurno ostavlja trag na političkoj sceni i Nemačke i drugih zemalja. Sledeće godine imamo izbore u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, videćemo koliko će terorizam uticati na rejting populističkih stranaka. 2017. godina će biti u najmanju ruku zanimljiva kada govorimo o globalnoj politici.

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*