Жарко Видовић: ПИТАЊЕ БОГА ЈЕ ПИТАЊЕ СМИСЛА ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА

0

37… Вера даје човековом животу осећање смисла! Њена животворна улога је то осећање смисла! Она у животу човека има улогу коју у животињи има нагон самоодржања и продужења врсте и страха! Лишен осећања смисла човек, каже Албер Ками (из искуства западног), налази излаз једино у самоубиству: питање апсурда (бесмисла) је питање самоубиства! Дакле, виталност човекова је у његовом осећању смисла, у осећању које свему што је вредно даје ту вредност! Без њега је све безвредно, па и сам живот, па, наравно, и брак, и деца, и прјатељство, нација итд…

38… Историја је континуитет који је – с обзиром на смрт која раздваја генерацију од генерације! – могућ само као континуитет духовни, тј. континуитет саосећања (саживљавања) потомака с прецима… Дух тога саосећања је суптанција и сила историје!

39… У томе нашем (православном) схватању историја је континуитет од Светог Саве – односно Јасеја, претка Христовог, па до Другог доласка Христовог. Историја је чување заједнице, да у сили своје вере и у свом идентитету опстане до Другог Доласка Христовог.
То је хришћанско, православно схватање историје она је предукус Вечности.

41… Није за човека важно (хамлетовско) питање „бити или не бити“, него има ли битије (постојање, живот) смисла или нема!
Па и питање о Богу: ако наш живот нема смисла, онда ни постојање Бога нема значаја. Јер питање Бога је питање смисла човековог живота!

68…Ништа у животу – па ни уметност („l’art pour l’art“) – не може опстати као само себи циљ! … Ни човек који је нарцис, индивидуалиста, „интелектуалац“, сам себи циљ, који служи интелекту који нема моћ да ичему даде смисао!
Само себи циљ је – само смрт!
Живот ради живота је – култ смрти!

Жарко Видовић, ИСТОРИЈА И ВЕРА, /Српски завет/ Светигора, Цетиње, 2008

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*