Заштитник грађана: Kонтролори немају право да легитимишу путнике

0

Заштитнику грађана од почетка године стигло је 28 притужби грађана на рад Бусплус контролора. Најчешће су указивали на то да контролори вређају, избацују из превоза и прете комуналном полицијом путиницима који немају карту, рекао је омбудсман Зоран Пашалић за Радио-телевизију Србије (РТС).

“Испоставило се да су грађани у већини у праву”, рекао је омбудсман.

Kако је наведено, у превозу прописе свакодневно крше грађани који не плаћају карту, али и контролори када од њих захтевају личну карту, што не само да је противзаконито, него је и противуставно. Kако је напгласио заштитник грађана, контролор у јавном градском превозу нема право да легитимише путника.

„Ако путник нема карту, понудиће му да купи посебну карту, ако он то не жели, онда му тражи идентитет, односно да каже име, презиме, јединствени матични број и адресу. Ако посумња да лице које нема карту није то лице, онда мора тражити асистенцију комуналне полиције или полиције“, рекао је Пашалић.

Он је навео и да, иако су контролори дужни да путнику без карте најпре понуде тзв. посебну карту од 2.000 динара, дешава се да грађанима то прећуте, инсистирајући да им уруче казну од 6.000 динара.

Иако је пракса да контролори легитимишу грађане у превозу, наочиглед свих, постала готово правило које траје годинама, заштитник грађана сматра да ситуација још није толико узнемирујућа да би предузимао озбиљније мере од разговора са челницима јавног градског превоза.

 

 

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*