Зашто аустријски слободарци воле Србију?

0

„Стара љубав заборава нема: FPÖ  и Србија“, наслов је у  Salcburger nahrihtenu. Ради се о односу пре свега Хајнца-Кристијана Штрахеа, председника десничарске Слободарске партије Аустрије (FPÖ) и одскоро вицеканцелара.

Тема је веома актуелна ових дана након што су медији дигли прашину због старог интервјуа у којем се Штрахе тобоже залаже за отцепљење Републике Српске од БиХ. Како је открио DW, угледни аустријски медији су Штрахеове изјаве пренели непрецизно и тенденциозно и то није једина неистина коју о њему износе ових дана.

Но тема остаје, а Штрахе и FPÖ годинама заиста кокетирају са Србијом као и гласачима српских корена у Аустрији. „Зашто се Штрахе залаже за Србију – а тиме пре свега за српске националисте – најбоље показује статистика. Око 300.000 људи српских корена живи у Аустрији. Досељавање Срба је доживело врхунац касних шездесетих када су десетине хиљада радника мигрирале у Аустрију. До данас много Срба долази да ради овде“, пише Salcbuger nahrihten.

Гласови велике српске заједнице веома су важни у Аустрији која броји 6,4 милиона бирача. Штрахе се активно бавио Србима још пре десет година, противећи се независности Косова у кампањи. Стално је посећивао српске православне цркве у Бечу, градио контакте са званичницима у Србији и Републици Српској, чак на изборним плакатима 2012. позирао са плавом бројаницом – већина у Аустрији би у томе видела тек наруквицу у боји странке, али Срби су препознали сигнал.

„Многи Срби осећају да су у Аустрији погрешно представљени, као зликовци у конфликтима на Балкану. Нису били заступљени у аустријској политици“, објашњава бечки новинар српског порекла Жарко Радуловић. У томе је FPÖ  препознао своју шансу, каже он за Салцбургер нахрихтен. „Већина Срба су били радници и гласали су за Социјалдемократску партију Аустрије. Пошто се FPÖ  ионако обраћао радницима и много таквих гласача преотео социјалдемократама, међу њима су се нашли и многи Срби.“

Лист даље објашњава нешто што на први поглед изгледа као парадокс: како то да идеолози FPÖ  пецају гласове Срба док истовремено критикују имиграцију у Аустрији? „Управо у десничарском табору Србија важи као бастион против ислама. Многи националисти се још данас позивају на Косовски бој“, наводи се у тексту.

Угледни политиколог Ведран Џихић из Аустријског института за међународну политику каже да није извесно колико је FPÖ  успешан у привлачењу гласача који су пореклом Срби. Сматра да је „косовски мит“ данашњу српску заједницу у Аустрији мање занима – друга генерација Срба у Аустрији је далеко хетерогенија. И новинар Радуловић верује да FPÖ  процентуално не пролази боље међу Србима него у укупном бирачком телу.

Немачки јавни сервис АРД је посветио радијски прилог изјави Штрахеа око које се сада дигла прашина. У интервјуу из септембра он је рекао да Срби и Хрвати у БиХ треба да имају право на „самоопредељење“ те да то може подразумевати и промену граница ка Србији или Хрватској. „Већ и та опција да би могло успети ново повлачење граница носи ризик. Ту је опасност да такве снаге у самом региону буду охрабрене у томе да сталним довођењем у питање послератног поретка верују да могу имати успех“, рекао је за АРД стручњак за југоисточну Европу Флоријан Бибер.

приредио Немања Рујевић

Дојче Веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*