„ZAŠTO DA DAM DVA DINARA“ Počela je naplata kesa u prodavnicama, a kupci nose stvari u rukama i PSUJU

0

Počela je naplata kesa u „Shop&Go“ radnjama trgovinskog lanca „Delez“, a kupci nisu baš radi da plate dva dinara, pa pojedini kupljenu robu nose u rukama.

Navike se teško menjaju. Ono što je do nedavno bilo besplatno, a i dalje je u većini trgovinskih radnji, kupci ne žele da plate makar to bilo i „simboličnih“ dva dinara.

– Zašto da platim? Stvar je principa. Ne želim da niko na meni zaradi, pa makar to bilo i dva dinara. Šta to znači, do danas može besplatno, a sada moram da platim – kaže revoltirana Jelica Đekić iz Beograda.

Na pitanje ne misli li da je to način da je trgovac „primora“ da sa sobom nosi platnenu torbu i tako da svoj doprinos zaštiti okoline, kaže:

– Ja, inače, vodim računa o okolini, ali princip je princip – kategorična je Jelica.

Psuju, negoduju i ponesu kupljeno u rukama

I trgovci kažu da kupci negoduju, kada ih obaveste pri zaključenju računa da kesu moraju da plate dva dinara.

– Bilo je i neprijatnih situacija, psuju. I onda revoltirani ponesu to što kupe u rukama, bez kese – kaže jedna od prodavačica.

Ima i onih koji bez reči plate i ponesu kupljeno.

– Ne razmišljam šta košta ni koliko košta, a najmanje mislim o ceni kese, draže mi je i da platim, nego da nosim u rukama. Imam kući jedan ceger, pa ću početi da ga nosim, i to će biti moj doprinos da manje zagađujem okolinu – kaže Mihailo Jović.

Trajna torba kao rešenje

Iskustva trgovaca pokazuju da ekološko osvešćivanje kupaca najjednostavnije je kada svi počnu sa naplatom plastičnih kesa, ali i kada ponude mogućnost „trajne torbe“. Ipak, dugogodišnje navike teško da će se preko noći promeniti. Ali će se menjati.

– Reakcije su pozitivne, kao i svest naših građana kada je u pitanju zaštita životne sredine. Prema anketi koju smo u saradnji sa volonterima iz Mladih istraživača Srbije sproveli u 10 radnji, 76 odsto građana se izjasnilo da će ih ova inicijativa u „Shop&Go“ radnjama podstaći da nose ceger od kuće prilikom odlaska u kupovinu. Strateški smo opredeljeni za uvođenje sistema naplate plastičnih kesa, a kako bi se smanjila njihova upotreba. Tako da ćemo u narednom periodu naplatu kesa proširiti na sve ostale formate kompanije „Delez“ – „Maksi“ i „Tempo“. Uvereni smo i da će i drugi trgovinski lanci krenuti našim stopama – kaže za „Blic“ Nikola Papak, menadžer korporativnih komunikacija „Delez Srbija“.

„Dostižemo evropske savremene standarde“

U Ministarstvu zaštite životne sredine, potvrdili su nam da je izbacivanja iz upotrebe plastičnih kesa u Srbiji jedno je od aktuelnih pitanja unapređenja zaštite životne sredine, a istovremeno, njegovim rešavanjem dostižemo evropske savremene standarde kada je u pitanju životna sredina i kvalitet življenja i stanje zdravlja u celini.

– Trenutno su u izradi specifični planovi implementacija EU direktiva koji će biti osnov za pregovore sa EU i kojima će biti definisani tačni predlozi rokova za usklađivanje i pozicija za pregovore. Zakon koji bude donet biće obavezujući za sve subjekte na koje se tematski odnosi i nepoštovanje primene zakona će povlačiti sankcije – kažu u resornom ministarstvu.

Za kese u Grčkoj 0,04 evra

U Grčkoj naplata kesa počela je 1. januara, a veliki potrošači do tada besplatnih plastičnih kesa, od početka godine morau da izdvoje 0,04 evra po kesi. Grci troše oko 400 kesa po stanovniku godišnje, dok je prosek u EU 280.

Cilj je da se dostigne broj od 90 plastičnih kesa debljine 15 do 50 mikrona po osobi, što je u skladu s propisima. Oni su razradili i strategiju kako da smanje upotrebu plastičnih kesa. Prva mera je uvođenje cene, a ako to ne uspe, 2019. kese će poskupeti na 0,07 evra. U slučaju neuspeha, od 2020. plastične kese biće zabranjene.

I u Crnoj Gori do kraja godine naplata

Inače, plastične kese su zabranjene u više od 35 zemalja sveta.

A tamo gde nije počela naplata, to se planira. To je slučaj sa Crnom Gorom, gde se očekuje naplata kesa do kraja godine.

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*