Зашто Хитлер није покорио Швајцарску?

0

Швајцарска је из Другог светског рата изашла непокорена, али не и неокрзнута, она је опстала као слободна, демократска земља у Европи која је дрхтала под нацистичком чизмом, али је и сарађивала са Трећим рајхом

Швајцарска је из Другог светског рата изашла непокорена, али не и неокрзнута, она је опстала као слободна, демократска земља у Европи која је дрхтала под нацистичком чизмом, али је и сарађивала са Трећим рајхом.

Тачно је да је Швајцарска чувала милијарде долара у злату које су нацисти отели жртвама Холокауста, али је не треба олако оценити као нацистичку марионету, штавише, Немачка је умало извршила инвазију на Швајцарску, пише Нешеналинтерест.орг.

„Швајцарска има најодвратније и најјадније људе и политички систем“, жалио се Хитлер Мусолинију у јуну 1941.

Након пораза Француске у лето 1940. што је Трећи рајх учинило доминантном силом Западне Европе, Немци су планирали да покоре и Швајцарску.

Операција Таненбаум требало је да укључи немачке трупе из Француске, Немачке и Аустрије, док би Италијани деловали са југа.

„Изненадни упад од Женевског језера до Констанца, ка центру земље“, гласио је план.

„Морамо приморати Швајцарску на брзу предају користећи екстремну супериорну силу“, пренео је Б92.

Силе осовине имале су достојне противнике. Као и Шведска, Швајцарска је своју неутралност штитила оружјем, а њених плаћеника се још у петнаестом веку плашила Европа. Сви швајцарски мушкарци били су у приправности и сви су имали пушке, које су чували у кућама у случају мобилизације.

За земљу од свега четири милиона становника, Швајцарци су имали импресивну војску од око 850.000 људи. Такође, Швајцарска је планинска земља, што значи да би немачки тенкови на њеној територији били бескорисни.

Швајцарска је после рата тврдила да је једино што је Хитлера спречило да је освоји, била чињеница да је имала много наоружаних људи. Ипак, то је мало вероватно.

Нацисти су већ били освојили Француску, чија је војска важила за једну од најбољих у Европи и то за само шест недеља. Швајцарска би им се супротставила, заправо, народном милицијом без тенкова, артиљерије и летелица.

Иако је планинска, најнасељенији делови су на равним теренима, који би лако могли бити прегажени, а раније подигнута утврђења стајала су на границама са Немачком и Аустријом, али не и са Француском.

Један разлог зашто нацисти нису окупирали Швајцарску је можда тај што их је Хитлер делом сматрао Немцима (то га, пак, није спречавало да окупира Аустрију).

Вероватније је да га је у томе спречила инвазија на Русију, иако су Немци и даље прикупљали средства да окупирају Балкан у пролеће 1941, а можда је Швајцарска једноставно била сувише користан посредник између нациста и светске економије.

У сваком случају, у рат је ушла и из рата изашла као слободна земља.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*