Зашто је Албанцима једини спас карта за Београд?

0

Одлука о отказивању свих полазака аутобуса из Приштине ка Београду је донета после прегледавања снимака сигурносних камера.

Kако је рекао директор станице у Приштини Илбер Читаку, уочене су групе људи које “охрабрују одлазак са Kосова и организовано купују аутобуске карте“.

То је био разлог најпре за отказивање поласка два аутобуса за Београд из Приштине.

У званичном саопштењу Управе аутобуске станице у Приштини наводи се да је каснија одлука о укидању полазака свих аутобуса на линији за Београд донета због “неодговорности појединаца који су куповали карте, а нису их користили“.

„Ово није нормално. Омладина, људи између 20 и 30 година, беже из земље. Отварају им границе да беже. И ви примате само 300 евра месечно. Апелујем на институције да отворе очи и почну да раде“, рекао је један младић за Дојче веле.

Други млади Албанац је рекао да је дошао на аутобуску станицу „само да види“, као и да ће да „побегне кад буде скупио новац“.

Суочен са чињеницом да Немачка вероватно неће дати азил Албанцима који побегну са Kосмета, рекао је да ће им „Албанци исећи жице и отићи“.

Забрана полазака аутобуса са приштинске аутобуске станице за Београд важиће до следеће одлуке, наводи се у саопштењу управе и додаје да су са овом мером упознати и аутобуски превозници.

Експерт за безбедносна питања Бурим Рамадани, рекао је да је управо то био сценарио који се практиковао и 2015. године, када је дошло до егзодуса Албанаца са Kосова у земље ЕУ.

“Управо је тако почео, талас емиграције у 2015. години, са овом групом људи. Целокупна политичка елита на Kосову је свесна ових група. Постоје и снимци који то потврђују. Политичка елита зна и врло је јасно. Али није ухапсила никога“, рекао је Рамадани.

У двомесечном таласу 2015. године, Kосово је напустило више од 50 хиљада људи. Уточиште су затражили у земљама Евопске уније. Већина их је међутим враћена.

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*