Зашто је Косово ОПСЕДНУТО АМЕРИКОМ?

На Косову су опседнути Билом и Хилари Клинтон, постављају им споменике и по њима именују улице и продавнице.

0

Многе улице и знаменитости у Приштини носе имена по америчким политичарима. Потребно је имати нешто знања из албанског да се тачно схвати како је назив “Bulevardi Xhorxh Bush” посвећен бившем председнику САД-а Џорџу Бушу који је инсистирао на независности Косова, пише Би-Би-Си.bulevardixhorxhbushДруги булевар посвећен је човеку ког његови становници највише цене, ”Bulevardi Bill Klinton”. Уз улицу у Приштини, Билу Клинтону подигнут је и кип у природној величини. Споменик је открио Клинтон лично током посете Косову 2009. године.bulevardibillklintonТо обожавање проширено је на целу његову породицу. Само неколико метара од Клинтоновог споменика налази се бутик за жене који се зове „Хилари“.U.S. Secretary of State Hillary Clinton walks out of a store named in her honor in the Kosovo capital, Pristina, on Wednesday.“Јако ценимо породицу Клинтон, они су заслужни што је свет сазнао за наше проблеме. По први пут сви су знали за Косово. Бил Клинтон је открио наше патње и од онда гајимо јаке симпатије преме његовој породици“, рекла је Елда Морина чланица породице која држи бутик „Хилари“ и „Хилари 2“.

Клинтонoви су успоставили везу Косова и САД-а

Албанци су захвални Клинтону за НАТО бомбардовање 1999. године. Породица госпође Морине остала је у Приштини све то време. “Патила сам од посттрауматског поремећаја. У то сам време била тинејџерка, то је јако осетљив период мог живота”, рекла је Елда Морина за Би-Би-Си.

Отварање бутика део је процеса враћања њихове породице у нормалу. Елдин отац предложио је да га назову у част Хилари Клинтон. Роба у бутику сличног је стила који његује бивша секретарка америчке државе. “То је класичан стил. Хилари Клинтон је жена са великим визијама, њу не дефинише њена одећа”, објаснила је Елда.

Захвалност породици Клинтон и Сједињеним Државама дубоко је укорењена.

“Дивљење постоји већ деценијама. Клинтони су успоставили ту везу јер у тренутку тешке неправде, када су стотине бежале због Милошевићевог режима и етничког чишћења, Бил Клинтон је био попут свеца. Било је чудо што је свет интервенисао за комадичак земље попут Косова, која нема нафту, дијаманте нити ресурсе”, рекао је заменик министра спољних послова Петрит Селими.

Једносмерна љубав

9781780769158Док на Косову мисле да имају посебну везу са САД-ом, а посебно са породицом Клинтон, други сугеришу да је та љубав прилично једносмерна. “Бомбардовање из 1999. није била интервенција, како становници Косова сматрају, намењена само заустављању насилне репресије Албанаца на Косову”, рекао је Андреа Капусела, бивши званичник у Приштини, који је недавно издао књигу “State-Building in Kosovo”.

“Западне владе, а посебно Вашингтон, видели су Косово као прилику да успоставе принцип по којем ће, сваки пут кад тврде да постоји права хуманитарна криза, моћи војно да интервенишу, без обзира на ауторизацију Савета безбедности”, рекао је Капусела.

Након тога су Клинтонове посете Косову биле јако кратке. Но, неки званичници САД-а, који су уско повезани са бомбардовањем из 1999., хтели су да продубе своју везу с Косовом, на пословном нивоу.

Бивша секретарка државе Медлин Олбрајт и још неки умешали су се у приватизацију државних теле-компанија. Инвестицијски фонд бивше секретарке, „Albright Capital Management“, касније је повукао своју понуду. Бивши НАТО врховни заповедник Весли Кларк сада председа канадском енергетском фирмом „Енвајдити“.kosovo-jumboУ августу је косовска Влада предложила „Енвајдити“ за експлоатацију угља, а уговором им је омогућено да ископавају трећину земље. Критичари овог договора кажу да ће се њиме допустити да „Еевајдити“ има готово ексклузивна права на Косову за експлоатацију залиха угља. Договор тек треба да се изгласа у парламенту, након што је опозиција затражила додатна појашњења.

Колосални и непотребни пројекти

“То је веза која се може злоупотребити”, каже Андреа Капусела. Трајан утицај Сједињених Држава на Косово не мора увек бити у корист Косова. Бивши амбасадор САД-а Кристофер Дел лобирао је за потписивање уговора да се сагради „Патриотски аутопут“ до Албаније, коју би саградио амерички „Бехтел“.153336-bechtel-kosovo-motorway-opening-ceremonyКапусела цели пројект назива колосалним и непотребним, а Косово би коштао 25 посто БДП-а. Годину дана након што је напустио дипломатску функцију на Косову, Дел је добио нови посао – у „Бехтелу“. “САД има огроман утицај на Косово, но немају побуда да га искористе за дугорочни развој. Трагедија је у томе што је Европи у интересу развој Косова, но врло је тешко погурати тај интерес”, каже Капусела.

Блиц/Би-Би-Си

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*