Зашто је петак 13 проглашен несрећним даном

0

Папа Климент V и француски краљ Филип IV од Капета „Лепи“ су одлучили да униште све моћнији витешки ред Темпларе. Погром Темплара је започео 1307. године, а Велики Мајстор реда Жак де Моле је ухапшен у ПЕТАК 13. октобра са још 60 најутицајнијих витезова.
Основани су 1118. године у Јерусалему, а Хуго де Пајенс их је оформио због одбране римског Соломоновог храма, као и за одбрану Свете земље. Првобитно су се звали „Ред сиромашних витезова Христа и Соломоновог храма“,
Након окончања Крсташких ратова, Темпларе је преузела католичка црква, званично од 1129. године. Они су постали ударна игла хришћанства, а имали су пуномоћ папе да у његово име скупљају порезе по Европи и Светој земљи.
Веома брзо су се обогатили, а они витезови који нису ратовали – бавили су се економијом, и убрзо су постали најбогатији слој тадашњег друштва. Код њих су се задуживали краљеви, цареви, властела, чак и сам папа. Уз велику камату, долазила је и велика одговорност, а у једном моменту, темплари су држали и кључеве Кастиље.
Папа Клемент V, који је живео у Француској , као и краљ Филипи IV „Лепи“ су код Темплара били презадужени. Одлучили су да их ликвидирају.
Пред зору, на петак 13. и дан помрачења Месеца њих двојица су послали десетине плаћених убица у домове темплара да их убију на спавању.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*