Зашто МИЛИОНИ људи верују у теорију завере да ВАНЗЕМАЉЦИ РЕПТИЛИ ВЛАДАЈУ СВЕТОМ

Милиони људи на свету верују да нашим животима управљају међузвездана бића која су преузела људски облик.

0

Психолози покушавају да утврде зашто су многе особе, које су иначе рационалне, склоне да од “разумљиве параноје” пређу на нелогичне теорије завера.

Према недавним истраживањима, само у Америци око 12 милиона људи верује у теорију о ванземаљским рептилима који су се прерушили у људе и владају нашом планетом.

Један од најпознатијих заступника те теорије је Британац Дејвид Ајк, бивши спортиста, а сада писац и јавни говорник.

Он је, између осталог, дуго тврдио да су припадници британске краљевске породице “ванземаљски рептили” који пију крв и имају способност преображаја из једног облика у други. Ти ванзмаљци су дошли на Земљу са хипотетичке планете „Икс“ или „Нибиру“.

Dejvid Ajk

Теорије завере, генерално, не морају да буду нешто лоше, кажу психолози.

“Када нико од нас не би био неповерљив, то не би било добро за опстанак. Понекад људи заиста немају на уму оно што је за нас добро”, каже психолог Роб Бродертон, аутор књиге “Сумњичави умови: Зашто верујемо у теорије завере”.

Али када људи “скоче” са размишљања о томе како их њихов шеф потцењује, на то да је он заправо “тајанствени рептил”, они тада прелазе са онога што психолози називају “оправданом паранојом” на територију ирационалног.

Sistem antena HAARP je često tema teorija zavera

Међу најпопуларнијим теоријама завере у Америци су: Ванземаљска летелица се срушила у Розвелу у Новом Мексику, америчка влада је инсценирала слетање на Месец 1969. године и теорија завере око убиства америчког председника Џона Кенедија.

У Србији су на пример, поред теорије о ванземаљцима који владају светом, популарне и теорије о томе како систем ХААРП утиче на климу, а авиони “запрашују” људе отровним хемикалијама.

У свету и код нас се у последњих неколико година воде расправе о теорији завере која подразумева да вакцинисање деце против богиња изазива аутизам.

Психолог Бродертон каже да постоје карактеристике којима се могу одвојити оправдана параноја и теорија завере.

Теорије завере се често ослањају на постојање превише злих завереника који имају циљ спровођење геноцида и владање целим светом.

Те теорије имају тенденцију да завереницима припишу огромну моћ.

Бродертон каже да, иако власти умеју да се баве “сумњивим послом”, то често не могу дуго да скривају од јавности.

Истраживања су показала да осећај немоћи и несигурности често воде ка веровању у теорије завера.

Веровање у завере је један од начина да људи поврате осећај контроле , чак иако верују у теорије које нису повезане са оним аспектом њиховог живота над којим су изгубили контролу.

Теоретичари завере тако покушавају да објасне шта се дешава у свету.

Када особа поверује у теорију завере, тешко ју је разуверити, кажу психолози.

То је зато што веровање није засновано на логици и чињеницама. Када таквој особи укажете на непостојање доказа за њене тврдње, то ће још више учврстити њено веровање да се докази намерно крију.

Шта када се теорија покаже ИСТИНИТОМ

Понекад је међутим, тешко разликовати теорију завере од стварне завере. Власти понекад заиста направе неко велико злодело, као што је, на пример, озлоглашено истраживање сифилиса у Таскигију, које је покренула америчка влада 1930-их година. Тај експеримент је обухватио укупно 399 испитаника заражених сифилисом и 200 испитаника контролне групе без сифилиса, углавном сиромашних и неписмених најамних радника црначке популације. Учесници нису били обавештени о својој дијагнози и о последицама. Речено им је да имају „лошу крв“ па да ће добити бесплатно лечење, бесплатни превоз до клинике, један топли оброк дневно и, у случају смрти, 35 долара (касније 50) за трошкове погреба. Они нису добијали пеницилин, нити су смели да напусте експеримент како би се лечили. Истраживање је настављено све док медији нису објавили извештај о њему. У овом случају, веровање да су се власти завериле против дела становништва и да га намерно чине болесним, јесте потпуно истинито.

БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*